Haleløs - ikke rådløs

STAVANGER (Dagbladet): Kattenøstet har ingen hale, men spretter rundt og er like leken og tøff som sine søsken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Kattungen til matmor Tone Høyvik på Karmøy ved Haugesund er en av de meget spesielle haleløse kattene som har formert seg på øya. Den er fra det siste kullet til huskatten hennes Pernille - som selv har hale. Pernille fødte sitt første haleløse avkom for rundt 6 år siden. - Jeg trodde jeg skulle få sjokk første gangen, forteller Tone Høyvik til Haugesunds Avis. Tre kull har Pernille satt til verden, og i hvert kull har det vært minst en uten hale.

Strandhogg

Mysteriet har en nokså dramatisk bakgrunn. Historien forteller at ei kjette snek seg om bord på et skip et sted i verden. Båten la til kai i Åkra på Karmøy, og pusen gjorde strandhogg på norsk jord.

Katten var av en spesiell rase - manx - som er uten hale. Rasen kommer opprinnelig fra Isle of Man, men er også regissert i Burma, Japan, Malaysia og Kina.

Inntrengeren fikk et vanskelig liv, og ved en feiltakelse ble den brakt til dyrlegen og avlivet. Men før det, hadde den nok hatt en hyrdestund eller to med lokale skogkatter.

For i dag er det en svart hannkatt, en villkatt som skjuler seg i skogene på Karmøy, som mistenkes å bringe de spesielle haleløse genene videre. Skogkatten viser seg sjelden, ellers er den sky og mystisk, en skygge bak buskene.

Populære

Men de små, haleløse nøstene er blitt svært så populære på Karmøy. Tone Høyvik forteller til lokalavisa at det er ungene uten hale hun gir bort først.

Mange tror kanskje at en katt uten hale er svært så handikappet. Tenk deg en katt som balanserer på ei grein, uten halen å vimse med vil den vel falle pladask til jorda?

Niks, de haleløse kattene på Karmøy har nemlig ekstra lange bakbein. De hopper som kaniner med samlede bakbein og lever bekymringsløst bare de får mat og kjærlighet.

Noen av kattene har for øvrig beholdt en halevirvel, og kalles stumpies. De uten antydning til haletipp, kalles rumpies. Rumpies-ungene er litt mer sårbare og utsatt for sykdommer enn stumpies-individene, og spesielle er de også på annet vis:

- De er flinke til å lystre navnene sine og gå i bånd, forteller Tone Høyvik.

HALELØS: Det lille nøstet kommer seg frem i verden, til tross for sin handycap.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer