Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Halen og hunden

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Under sin årstale kom sentralbanksjef Svein Gjedrem med utsagn som av mange er blitt oppfattet som en advarsel til regjeringen mot å gå for langt i vektleggingen av de etiske retningslinjene for forvaltningen av Statens pensjonsfond – utland. – Når vi plasserer pensjonsfondets midler, er vi gjester i våre naboers hus. Kravene til forvaltningen av eierskapet kan derfor ikke bare tuftes på norske verdier og holdninger, sa Gjedrem bl.a. i sin tale.

Nå har sentralbanksjefen fått svar på tiltale. Finansminister Kristin Halvorsen har gjort det klinkende klart at hun ikke aksepterer at halen forsøker å logre med hunden, det vil si at Norges Bank som fondsforvalter forsøker å legge premissene for hvor mye etikk det skal være i forvaltningen av det enorme oljefondet. Det er Stortinget, regjeringen og Finansdepartementet som representerer eierne av fondet, og Norges Bank forvalter fondet etter vårt mandat og våre retningslinjer, fastslo Halvorsen i Stortinget i forrige uke. Halvorsens uttalelse er en betimelig påminnelse om at sentralbanken på noen områder fortsatt er under politisk styring.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media