Prinsdal-drapet

Halil Kara (21) ble skutt i tinningen

Tre personer er tiltalt for drapet på Halil Kara (21) i januar i fjor. Etterforskingen viser tette forbindelser til den kriminelle gjengen Young Bloods.

HENRETTET: Halil Kara ble skutt i høyre tinning på kloss hold. En annen ble knivstukket da han forsøkte å få kontroll på drapsmannen. Foto: Privat.
HENRETTET: Halil Kara ble skutt i høyre tinning på kloss hold. En annen ble knivstukket da han forsøkte å få kontroll på drapsmannen. Foto: Privat. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Annonse

Klokka nærmet seg midnatt 10. januar i fjor, da den 20 år gamle mannen skal ha åpnet bildøra og gått over veien i retning Prinsdal Grill. Bevæpnet med en pistol gikk han opp til Halil Kara (21) og skjøt ham i tinningen på kloss hold.

Pistolen skal så ha klikket og låst seg. En av vennene til Halil Kara kastet seg over drapsmannen og holdt hånda med pistolen presset mot bakken.

20-åringen var også bevæpnet med en kniv som han stakk vennen til Kara med. Flere ganger. Gjerningsmannen kom seg løs og løp fra stedet sammen med en 19 år gammel mann som også er tiltalt i saken. Tilbake på bakken lå 21 år gamle Halil Kara. Død.

FLUKTRUTE: Politiet leter fortsatt etter gjerningspersonen som skjøt og drepte en 21 år gammel mann på Prinsdal i Oslo 10. januar. Vitner skal ha observert ham løpende fra åstedet i retning Kolbotn. Video: Marie Røssland / Endre Vellene. Vis mer

Drapet utløste full katastrofealarm hos politiet som beleiret Søndre Nordstrand for å prøve å forebygge hevnaksjoner og en regelrett gjengkrig. Halil Kara og vennene, som ble vitne til det som bare kan beskrives som en henrettelse, tilhørte miljøet på Mortensrud. Konflikten mellom Holmlia og Mortensrud hadde vært betent i lang tid.

Politiet har nå avsluttet etterforskningen og tre personer er tiltalt for drap eller medvirkning til drap. Alle nekter straffskyld. Den antatte hovedmannen er også tiltalt for knivstikkingen.

- Jeg ønsker ikke å uttale meg på det nåværende tidspunkt, sier Morten Furuholmen, som forsvarer den antatte, nå 21 år gamle, hovedmannen.

Planlagt

Dagbladet har vært i kontakt med flere av vennene til Halil Kara. De forstår ikke hvorfor Kara ble skutt. Ifølge en kilde i miljøet hadde han vært i noen slåsskamper og sto ved vennenes side når det var behov, men han beskrives som en som heller roet ned situasjoner enn det motsatte.

- Det kan se ut som om drapet har bakgrunn i en gjengkonflikt, men vi vet ikke hvorfor Halil Kara ble skutt, eller hvorfor 21-åringen skjøt. Det tror jeg aldri vi kommer helt til bunns i, sier statsadvokat Andreas Schei til Dagbladet.

Ifølge politiet kan det brutale drapet knyttes til den kriminelle gjengen Young Bloods.

SAMTALER: Shahid Rasool er hovedinstruktør ved Fightersgym på Mortensrud i Oslo. Han kan fortelle at den avdøde i Prinsdaldrapet brukte treningssenteret hver dag, og at han har hatt flere personer inne på besøk i etterkant av drapet. Video: Marie Røssland Vis mer

Kort tid før drapet skal det ha vært flere voldsepisoder. Den siste voldsepisoden mener politiet var en slåsskamp ved Saga kino som flyttet seg ned mot Rådhuset. Hendelsen skjedde kort tid før drapet og en av de siktede skal ha fått grundig juling. Det er uvisst om dette kan knyttes direkte til drapsmotivet, men politiet mener hendelsen er en del av den samme konflikten mellom miljøene.

Spor i saken knytter en av toppene i Young Bloods til drapshandlingen. Politiet mener den 26 år gamle mannen har en sentral rolle i den kriminelle gjengen. Han skal ha vært i kontakt med en medsiktet både før og etter hendelsen og var tidligere siktet i saken.

Ifølge kilder er det heller ikke gitt at verken den antatte gjerningsmannen, som er et ubeskrevet blad i strafferegisteret, eller offeret, var sentrale i konflikten mellom de kriminelle gjengene Young Bloods, og den såkalte kurderfraksjonen. «Signalet» som ble sendt kan ha vært ment for personer høyere opp i det kriminelle hierarkiet.

Fikk våpen

Den antatte gjerningsmannen og den medtiltalte 19-åringen spanet på Halil Kara og vennegjengen mens de var på spisestedet i Prinsdal den skjebnesvangre fredagskvelden i begynnelsen av januar. Det viser teledata, forklaring gitt til politiet og videobevis.

- Politiet mener Halil Kara og vennene hans ble holdt under oppsikt i nærmere 50 minutter mens de oppholdt seg på Prinsdal grill, sier Schei.

Den antatte gjerningsmannen, som i dag er 21 år gammel, og den medtiltalte 19-åringen skal da ha oppholdt seg i en bil på andre siden av veien for gatekjøkkenet mens de fulgte med på Kara og vennene hans.

Den tredje tiltalte i saken, en 21 år gammel mann, med knytninger til gjengmiljøet på Holmlia, skal ha blitt oppringt og kalt til stedet.

Mannen ankom kjørende og stoppet i veistubben. Den antatte gjerningsmannen og den medtiltalte gikk ut av sin bil og fikk overlevert et skytevåpen.

Mannen, som politiet mener overleverte våpen, skal være et kjent medlem av den kriminelle gjengen Young Bloods og politiet har tatt ham med våpen flere ganger.

- Han erkjenner ikke straffskyld for medvirkning til drap. Han har ikke vært i Prinsdal på drapstidspunktet, men erkjenner å ha vært der i forkant, sier Øyvind Bratlien, som er mannens forsvarer.

DRAP: Majid Butt er innehaver på Prinsdal grill der en 21 år gammel gutt ble skutt og drept like før midnatt fredag. Reporter: Angelica Hagen. Video: Øistein Monsen / Dagbladet Vis mer

Bratlien forteller at klienten hans ble pågrepet av politiet med våpen noen uker i forkant av drapet på Halil Kara.

- I tillegg ble han tatt med våpen i en bil noen dager etter drapet. Det har han erkjent. Jeg har en sterk mistanke om at politiet har feiltolka omstendigheten i lys av de to forholdene, sier Bratlien.

Politiet har ikke funnet våpenet som ble brukt i drapet på den godt likte 21-åringen.

Flukten

Den antatte gjerningsmannen la på flukt etter å ha skutt og drept Halil Kara. Han skal ha løpt fra åstedet sammen med den medtiltalte. Politiet mener å ha god kontroll på bevegelsene til mannen.

- Etter drapet dro den medtiltalte 19-åringen til en albansk kafé på Ulven i Oslo, sier statsadvokat Andreas Schei til Dagbladet.

Det har ikke lykkes Dagbladet å få en kommentar fra 19-åringens forsvarer, Farid Bouras.

Dagen etter, på søndag, ble den antatte gjerningsmannen hentet hjemme hos seg selv i en bil og kjørt over grensa til Sverige. I den lånte bilen satt tre menn. Politiet mener den ene av de tre hadde vært på den albanske kafeen dagen før.

Følget reiste til Göteborg og på bussterminalen sa de farvel til den 21 år gamle, antatte drapsmannen, som la ut på flukten gjennom Europa.

Dagen etter ble han etterlyst internasjonalt av politiet og etter fem dager på rømmen ble han til slutt stoppet på grensa til Serbia av ungarsk politi. Mannen har siden utleveringen til Norge sittet i varetekt.

Få forklaringer

Til sammen seks personer har vært siktet i drapssaken.

De involverte har vært sparsommelige med å gi opplysninger om saken til politiets etterforskere.

Bare en av de tiltalte har forklart seg til politiet om sin rolle i saken, ellers har det vært tyst fra de andre fem som har vært siktet i saken.

- Det er en kodeks blant kriminelle å ikke forklare seg i avhør. Det er vanskelig for politiet å få folk i tale. Det gjelder dessverre også til dels rene vitner, ikke bare de mistenkte, sier Schei.

Riksadvokaten avgjør påtalespørsmål i saker med strafferamme opp til 21 år. Det er statsadvokat Andreas Schei som skal gå saken for påtalemyndigheten når den kommer opp i Oslo tingrett. Tiltalen er meget omfattende og det er mange involverte.

Det er ventet at saken kommer opp i Oslo tingrett til våren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer