Hålke på østlandsveiene

Tett snøfall har ført til såpeglatte veier flere steder i det sentrale østlandsområdet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hvit i stedet for våt, kraftig nedbør gjør føreforholdene vriene for trafikkanter i Oslo-gatene, og på deler av Østlandet helt opp langs Mjøsa. Flere steder er det glatt.

Så langt synes trafikken imidlertid å flyte fint, selv om Ruter.no merker forsinkelser på buss og trikk som følge av det tette snøfallet.

- Vi har en del forsinkelser på spesielt buss, og noe trikk, som følge av snøværet. Men T-banen går stort sett normalt, forteller pressevakt Gro Tvedt Anderssen til Dagbladet.

Forsinkelsene er ofte som følge av annen sentgående trafikk på det glatte underlaget. Noe som også bekreftes av politiet.

- Mye tyder imidlertid på at bilistene er forsiktige og tar det pent og pyntlig. I alle fall ser det slik ut på skjermene til Statens vegvesen, forteller operasjonsleder Even Jørstad, ved politiet i Oslo.

Mindre uhell Han legger til at det har vært et par mindre trafikkuhell i snøværet, men ingen har så langt ført til personskade. Uhellene har skjedd henholdsvis ute ved Ulvøya i retning Vinterbro, og på E6 på Bryn, i retning mot Ryen.

I gatene i Oslo er maskineri ute og fjerner snø fra trikkeskinnnene. Ellers gjør den melne snøen det litt vanskelig å få godt fotfeste.

Snøfallet går også ned langs sørlandskysten. I Sandefjord melder tipsere om kraftig snøfall og dårlig sikt.

Virker ikke På E6 saltes det for å gjøre kjøreforholdene så trygge som mulig. Saltingen har imidlertid vist seg å være mindre vellykket langs Mjøsa.

- Det er så glatt som det blir, når søen kommer og det er mange som ikke er vante med dette ute på veiene. Vi er igang med å salte. Men i Hedmark, langs Mjøsa, ligger temperaturen akkurat på det punktet hvor saltet ikke lenger fungerer, forklarer Luis Barra, operatør ved Vegtrafikksentralen.

Han legger til at det derfor også blir sendt ut biler for å strø med sand og grus.

Både operasjonsleder Jørstad og operatør Barra oppfordrer bilistene til å ta det ekstra forsiktig i trafikken.

Nordover Snøværet på Østlandet vil etter hvert avta. Men det betyr ikke at vinteren er avblåst. Ifølge meldingen på yr.no skal snøværet forflytte seg nordover til Midt-Norge. Der kand et komme store mengder med snø. I tillegg er det varslet sterk vind.

I øyeblikket er det ikke sendt ut spesielle varsler for fjellovergangene i Sør-Norge som følge av været nå. De fleste meldingene går på vegarbeid og naturlig stengte veier for vinteren. Det samme gjelder Nord-Norge.

Dette kan imidlertid raskt endre seg, slik at det kan være lurt å sjekke www.vegvesen.no, eller ringe 175 for oppdaterte meldinger.

FORSINKELSER: Snøen laver ned i Oslo og forvandler byen til et ullent vinterbilde, med tilhørende forsinkelser for kollektivtrafikken. Foto: Per Flåthe
FORSINKELSER: Snøen laver ned i Oslo og forvandler byen til et ullent vinterbilde, med tilhørende forsinkelser for kollektivtrafikken. Foto: Per Flåthe Vis mer