Halleluja for Jens

UTØYA (Dagbladet.no): Godordene ville ingen ende ta, da statsministeren besøkte AUF-leiren på Utøya. Sammen skal de ta Tøffe-Jan og velgerne som ikke skjønner hvor fælt det vil bli med regjeringsskifte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Kjære Jens, du har gjort så utrolig mye for de aller fattigste. Du er en moderne Robin Hood, erklærte Eskil (17) fra Telemark i en hyllest fra talerstolen.

Kjære Jens-talene fortsatte i samme jubeltone etter at Stoltenberg hadde avsluttet sin timelange anti-Høyre-tale. Det var et oppsiktsvekkende servilt ungdomsparti som tok imot den tidligere AUF-lederen på Utøya i formiddag. De følte kanskje at meningsmålingene var all kritikken Jens kunne takle så nær stortingsvalget.

- Det er en tid for kritikk og en tid for valg. Dere får ta en tur hit når det ikke er valgår, forklarte Stoltenberg på pressekonferansen etterpå.

På Utøya siden 1974

Stoltenberg hadde tatt seg fri fra hytteferien for å samle krefter hos sine egne.

- Det er godt å komme hit og få energi, avsluttet han fra talerstolen.

Hovedbudskapet han tok med til Utøya var at det er uanstendig av Høyre å ville kutte i bistandshjelpen for å finansiere skattelette for de rikeste. Størstedelen av talen og pressekonferansen ble brukt til å kritisere Høyre, selv om Stoltenberg mente at han slett ikke drev negativ uthenging av Høyre.

- Høyre driver negativ valgkamp ved å kritisere alt vi gjør og ved å si at «nok er nok». Jeg bare sammenligner vår politikk med Høyres. Hvis det gjør at Høyres politikk framstilles negativt, betyr det at vår politikk er bedre på de områdene, mente statsministeren, som ikke er en fremmed på AUFernes sommersted. Første gang han kom i land på Utøya var i 1974 - siden har han vært fast sommergjest.

Frykter Høyres øks

Dagbladet skrev i dag at en FN-rapport viser at forskjellene mellom fattig og rik har økt mens Arbeiderpartiet har sittet ved makta. Dette hadde ikke Stoltenberg lyst å snakke om.

- Det som er interessant ved den rapporten er ikke tallene for Norge, men for de fattige landene i verden. En milliard mennesker lever for 9 kroner dagen. Halvparten av jordas befolkning har under 18 kroner dagen å leve for. Ved å kutte i bistanden, er det disse som rammes, tordnet Stoltenberg.

Han fortsatte å ramse opp hva som ville skje hvis Høyre fikk gå løs med budsjettøksa på kultur, trygdeordninger og bistand.

Kjenner ikke igjen Høyre

- Jeg tror faktisk mange som kunne stemt Høyre, ikke liker at Høyre vil ta fra de aller fattigste. Det har skjedd en høyredreining i partiet som tidligere var en pådriver for bistand, sa statsministeren, og la til at han ikke kjente igjen sitt barndoms Høyre.

Han vedgikk at forskjellene har økt under Ap, men fastholder at dette ville vært verre med borgerlig styre.

- De fattige har også blitt rikere, men de rike har blitt enda rikere. Det skyldes aksjeutbyttene - noe vi nå har innført skatt på. Vi jobber stadig med å redusere forskjellene, lovet Stoltenberg.

FOR UNG TIL Å STEMME: Den forrige AUF-lederen viste fram babyen sin til statsministeren. I talen hadde Jens framhevet de norske kvinnene som tok utdannelse, jobbet og fikk mange barn.
MØTTE MENIGHETA: Klokka 11 la MS Thorbjørn til kai på Utøya og i Storsalen ventet trampeklappende AUF-ere. Jens tordnet til kamp mot Høyre, og ungdommen lovte å hjelpe til i valgkampen.
SANG MOT HØYRE: Nord-Norge-leiren sang om hvor galt det gikk med alenemora Jenny som stemte Høyre i valget. De hadde kjørt over 20 timer i buss for å campe på Utøya.