BOM STOPP: Partileder Erna Solberg følger med når partiets samferdselspolitiske talsmann Øyvind Halleraker tester ut apparatet som simulerer en kollisjon. Nå blir hun nødt til å følge med på Hallerakers samferdselsengasjement også utenfor Stortinget, etter VG-avsløringene om Hallerakers roller i bompengebransjen. Foto: Berit Roald / SCANPIX
BOM STOPP: Partileder Erna Solberg følger med når partiets samferdselspolitiske talsmann Øyvind Halleraker tester ut apparatet som simulerer en kollisjon. Nå blir hun nødt til å følge med på Hallerakers samferdselsengasjement også utenfor Stortinget, etter VG-avsløringene om Hallerakers roller i bompengebransjen. Foto: Berit Roald / SCANPIXVis mer

Halleraker meldte aldri fra om bom-honorarer

Høyres samferdselspolitiske talsmann, Øyvind Halleraker mottok honorarer for sitt europeiske presidentverv i bompengebransjen uten å informere sin partileder eller Stortinget

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VG skrev onsdag at Halleraker har unnlatt å rapportere til Stortinget da han i fjor ble visepresident i bompengebransjens lobbyorganisasjon i Europa, slik han er pliktig til.

Torsdag skriver avisen at Halleraker mottok honorarer for sitt verv fra 2004 til 2010. Halleraker innrømmet til avisen i går formiddag at reisene til møtene var dekket av Norvegfinans, men benektet at han mottok godtgjørelser.

Senere på ettermiddagen endret han forklaring og innrømmet å ha mottatt 18.000 kroner i årlige godtgjørelser for det europeiske toppvervet.

Godtgjørelsene er aldri oppgitt til Stortingets register for representantenes økonomiske interesser slik han hadde plikt til i henhold til Stortingets regelverk.

- Ikke problematisk - Jeg ser ikke at det er problematisk. Jeg var ikke kjent med at jeg skulle registrere ekstrainntekter, sier Halleraker.

Heller ikke Hallerakers partileder, Erna Solberg kjente til honorarene.

- Både vervet og honoraret skulle vært innrapportert til Stortinget. Jeg har vært veldig klar og tydelig overfor Øyvind om at han må passe på ryddigheten i disse spørsmålene, sier Solberg til avisen.

- Bør forklare seg 1. nestleder i kontroll- og konstitusjonskomiteen, Per Olaf Lundteigen (Sp) mener Halleraker bør forklare seg for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité om sitt presidentverv og honorarer fra den europeiske lobbyorganisasjonen for bomselskaper.

- På den måten hadde man fått avdekket hva som er de faktiske forholdene i saken, sier Lundteigen til P4.

- Det er ganske spesielt at han har den kombinasjonen av verv i bombransjen, og at man er så sentral i Stortinget og i Høyre i samferdselspolitiske spørsmål, sier Lundteigen.

(NTB)