Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hallgeir (28) mistet hele ansiktet i bilulykke

- Jeg har ingen smerter, og ansiktet fungerer optimalt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bilturen over fjellet påsken 2003, endret livet til Hallgeir Berge (28) for alltid. Inne i en tunnel mistet han kontrollen over bilen, og krasjet i tunnelveggen. At han skulle overleve ulykka, var langt fra noen selvfølge.

- Det var ei forferdelig bilulykke. Jeg sovna sikkert, krasja inn i veggen og fikk nødtelefonboksen i ansiktet. Ansiktet mitt ble bokstavelig talt revet bort, sier Berge til Dagbladet.

Hele hans historie er dokumentert på film. Den vises neste uke på Bergen Internasjonale Filmfestival, samt på TV2.

22-timers operasjon Da Berge ble flydd til Haukeland Universitetssykehus var han i koma. Han hadde brukket den femte nakkevirvelen. I tillegg var kjeven, tenner og muskler knust, og ansiktet hans totalt ødelagt.
 
- Det var revet til side, og hang bostavelig talt nede på skulderen min, sier Berge.

På Haukeland ble han samme kveld lagt på operasjonsbordet.

- Legene bygde opp ansiktet mitt igjen. Operasjonen tok 22 timer, sier han.

- Ingen smerter Berge, som er fra Strandebarm i Hardanger, husker lite fra de påfølgende ukene.

FOTBALL: Hallgeir bruker alltid beskyttelsesmaske på banen.
MARS 2003: Hallgeir i koma etter første operasjon.
2002 I USA: Hallgeir før ulykka. Bildet er tatt mens han studerte på High School.
PRIATFEST 2011: Hallgeir Berge på priatfest etter å ha vært på seiltur.
SOMMEREN 2005: Fjelltur i Strandebarm.
JULA 2004: Med familie på julefeiring. Fra venstre broren Tor Håkon, faren Håkon, Hallgeir, mora Anne Maria og broren Jan Erik.
2001: Siltur med gode venner over Nordsjøen og gjennom kanal i Skottland.
2010: I Sør-Afrika, på besøk i Nelson Mandelas hus.
2008: På en øy i Karabien med solbriller og neseprotese.
2006: I Brasil, der han møtte denne handikappede gutten.

- Jeg har et vagt minne fra 17. mai. Men i den første tida kjente jeg verken igjen meg selv eller de rundt meg, sier han.

Tross skadene han pådro seg, ser 28-åringen lyst på livet:

- I dag har jeg det helt fantastisk. Jeg føler at bilulykka på mange måter er det beste som har hendt meg. Nå setter jeg enda mer pris på livet, sier han.

Han fortetter:

- Og det høres kanskje utrolig ut, men jeg kjenner faktisk ingen smerter. Ansiktet mitt fungerer optimalt, bortsett fra at jeg har dobbeltsyn - og derfor bruker lapp.

Dokumentarfilm Historien om Berge er det nå laget dokumentarfilm om. Filmen vises på Bergen Internasjonale Filmfestival den 19. oktober, og på dokument 2 på TV2 den 24. oktober.

MISTET ANSIKTET: Ifølge Trygg Trafikk er tretthet eller sovning bak rattet årsak til 16 prosent av alle dødsulykker i trafikken. For Hallgeir Berge (28) endret en blund den 14. april i 2003 livet hans for alltid. Foto: Privat
MISTET ANSIKTET: Ifølge Trygg Trafikk er tretthet eller sovning bak rattet årsak til 16 prosent av alle dødsulykker i trafikken. For Hallgeir Berge (28) endret en blund den 14. april i 2003 livet hans for alltid. Foto: Privat Vis mer

- Det er inspirerende å få dele historien min, sier han.

Fra januar til september i år har 118 personer mistet livet, og 506 har blitt hardt skadd i trafikken, ifølge SSB. Tilsvarende tall for samme periode i fjor var 130 omkomne og 521 hardt skadde.

HARDT SKADD: I 22 timer lå Hallgeir Berge på operasjonsbordet. - Legene bygde opp ansiktet mitt igjen, sier han. Foto: Privat
HARDT SKADD: I 22 timer lå Hallgeir Berge på operasjonsbordet. - Legene bygde opp ansiktet mitt igjen, sier han. Foto: Privat Vis mer