Denne kvinnen skal være sentral
i et hallik-nettverk i Bergen

Dagbladet kan knytte hennes navn til:

25 sex-annonser
17 telefonnumre
4 adresser
9 navn

Nå er hun siktet for
hallik-virksomhet

Publisert
Sist oppdatert
Gransker
Sex-arbeidernes skjulte verden

BERGEN (Dagbladet): Stressnivået var høyt på politihuset i Bergen da etterforskningsleder Bjarte Schrøen ga ordren om å iverksette «Operasjon Merkel» klokka 10 om morgenen, 14. september i år.

Politifolk i fire forskjellige distrikter sto klare til anslag mot leiligheter de mente det ble solgt sex fra. Objektene var spredt fra Bergen i vest, langs kysten fra Stavanger til Kristiansand og videre til østlandsbyene Skien og Drammen.

I aksjonen slo politiet til mot 19 leiligheter som ble disponert av et utleieselskap med base i Stavanger. I 17 av leilighetene møtte de på prostituerte. De fleste av sex-selgerne var fra land i Øst-Europa, Ukraina, Russland, Moldova. Noen få var spansktalende.

SPANING: Politiet holdt leilighetene, som Sandnes-mannen disponerte, under oppsikt i lang tid. Der dokumenterte de en rekke kvinner som flyttet inn og ut for å selge sex. Foto: Politiet.
SPANING: Politiet holdt leilighetene, som Sandnes-mannen disponerte, under oppsikt i lang tid. Der dokumenterte de en rekke kvinner som flyttet inn og ut for å selge sex. Foto: Politiet. Vis mer

Eieren av utleieselskapet, en 46 år gammel mann, ble pågrepet i Sandnes to dager før den omfattende politiaksjonen.

Politiet mener Sandnes-mannen har bistått minst fire omfattende hallik-nettverk i Norge med å skaffe leiligheter til sex-salg.

Mannen er siktet etter den såkalte hallikparagrafen og politiet tar sikte på å oversende saken med forslag om tiltale til statsadvokaten over nyttår.

Brynjar Meling er mannens advokat og sier til Dagbladet at mannen ikke erkjenner straffskyld.

- Han har gitt sin forklaring til politiet og det er den forklaringen han vil vise til retten, sier Meling.

Mannen er løslatt fra varetekt og vil etter all sannsynlighet måtte møte i retten en gang på nyåret. Saken er ennå ikke berammet.

Skjult etterforskning

Politiets etterforskning startet allerede i mars da de rutinemessig snakket med sex-arbeidere i Bergen for å sjekke hvordan de hadde det.

- Det dannet seg et mønster, sier Bjarte Schrøen, ved Vest politidistrikt. Han ledet den landsomfattende aksjonen i september.

En ukrainsk kvinne dukket opp på politiets radar.

Kvinnen, som politiet mener har hatt en viktig rolle i å organisere prostitusjonsvirksomheten til flere kvinner, ble pågrepet i Haugesund 11. august.

- Navnet hennes gikk igjen, sier Schrøen, til Dagbladet.

- Min klient erkjenner ikke straffskyld. Utover det ønsker jeg ikke å kommentere saken, sier Kim Brügger Villanger, som er kvinnens advokat.

Det samme mønsteret dukket opp i Dagbladets egne undersøkelser som tilfeldigvis pågikk over deler av perioden bergenspolitiet gjennomførte sin skjulte etterforskning.

Gjennom å laste ned og analysere over 20 000 sexannonser har Dagbladet dokumentert at 10 hallik-nettverk styrer hundrevis av øst-europeiske jenter som selger sex i Norge.

NETTVERKSKART: Etterforskningsleder Bjarte Schrøen bekrefter at Dagbladets nettverksoversikt stemmer over ens med politiets egne opplysninger. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
NETTVERKSKART: Etterforskningsleder Bjarte Schrøen bekrefter at Dagbladets nettverksoversikt stemmer over ens med politiets egne opplysninger. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer

Nettverket i Bergen er et av dem. Og midt i nettverkskartet finner vi kvinnens navn. Hun kan knyttes til 25 sex-annonser, 17 telefonnumre, 4 adresser og 9 navn - i perioden juni-august i år.

Adressene Dagbladet fant på kvinnene bak telefonnumrene i nettverket, er neppe reelle bosteder. De er til dels identiske med adresser til kjøpesentre i Bergen, Oslo og Stavanger.

Da vi sent i høst på nytt søkte opp nettverkets telefonnumre på det største nettstedet for sex-annonser i Norge, var det ingen treff. Politiet har stengt dette nettverket, eller denne delen av et nettverk.

Samtidig viser våre søk utover høsten at en rekke andre hallik-nettverk som Dagbladet har kartlagt, fortsatt er aktive i Norge.

Ifølge politiet har den fortsatt varetektsfengslede kvinnen ennå ikke avgitt forklaring.

Russland

Politiet mener er det en kobling mellom den ukrainske kvinnen og den 46-år gamle Sandnes-mannen. Sporene peker østover. Mot Russland.

- Kvinnen har trolig vært en såkalt operatør, hatt kontakt med sex-arbeiderne og kunder. Hun knyttes til et bakmannsapparat i Russland, som politiet mener har skaffet leiligheter gjennom Sandnes-mannen, sier Bjarte Schrøen.

Det russiske nettverket er et av fire hallik-nettverk som politiet mener Sandnes-mannen skal ha skaffet leiligheter til.

SEX-SALG: Politiet mener det ble solgt sex fra denne leiligheten som ble leid ut av Sandnes-mannens utleiefirma. Foto: Politiet.
SEX-SALG: Politiet mener det ble solgt sex fra denne leiligheten som ble leid ut av Sandnes-mannens utleiefirma. Foto: Politiet. Vis mer

- Vi mener å kunne si at det er flere aktører eller bakmenn som er involvert. Vi ser knytninger til Russland, Ukraina, Tyskland, Mexico og Tyrkia.

Vipps

Politiet har gjennomgått Sandnes-mannens kontoer og mener å funnet bevis for at sex-kunder har betalt direkte med Vipps til utleiefirmaets konto.

- Beløpene samsvarer med sex-selgernes annonser og priser, opp mot summer som har kommet inn på kontoen, sier Bjarte Schrøen.

Bare i løpet av en drøy sommermåned kom det inn 570 000 kroner på utleiefirmaets konto knytta til sex-salg, ifølge politiet.

Teoretisk kan beløpet deles på 2000, som er ifølge sex-annonsene er normalt prisnivå for en time.

- Det blir 285 Vipps-kunder på en måned, hevder politiet.

Dagbladet er kjent med at antallet Vipps-overføringer til mannens konto er betydelig og at politiet kan dokumentere langt over tusen unike Vipps-betalinger. De kan stamme fra sex-salg over en periode på litt over et år.

Ifølge politiet, er det også trolig en betydelig mengde kunder som har betalt kontant og ikke tatt med i Vipps-regnestykket.


Overføringer

- Det er ikke i seg selv et bevis, sier mannens forsvarer, Brynjar Meling.

Han mener Vipps-overføringene også korresponderer med døgnpris på korttidsleie av leilighetene mannen disponerte til framleie.

- Hvis 1500 kroner er gjengs betaling for et hotellrom, så er det gjengs betaling for andre ting også, sier Meling.

CASH: Politiet dokumenterte at sex-arbeiderne hadde tjent penger på virksomheten da de aksjonerte mot de 19 leilighetene, men tok ikke beslag i kontantene. Det var viktig for politiet at sex-arbeiderene ikke skulle tro at de var ute etter dem og gikk derfor varsomt fram i møte med kvinnene. Foto: Politiet.
CASH: Politiet dokumenterte at sex-arbeiderne hadde tjent penger på virksomheten da de aksjonerte mot de 19 leilighetene, men tok ikke beslag i kontantene. Det var viktig for politiet at sex-arbeiderene ikke skulle tro at de var ute etter dem og gikk derfor varsomt fram i møte med kvinnene. Foto: Politiet. Vis mer

Pengene de prostituerte tjente, skal også gått til utlandet.

- Noen av mottakerne får transaksjoner fra flere kvinner, som kan tyde på at det er bakmenn eller stråmenn involvert, sier Bjarte Schrøen.

Den ukrainske kvinnen som er siktet i saken, skal også ha håndtert penger fra prostitusjonsvirksomheten, ifølge politiet.

Ifølge dokumenter fra tingretten i Bergen, fant politiet kontantoverføringer fra kvinnen til utenlandske mottagere på rundt 113 000 kroner i perioden 2020 til 2022, og ytterligere 60 000 kroner i kontanter i leiligheten hun disponerte.

Frivillig

Han forteller at alle sex-selgerne som politiet møtte i løpet av aksjonen i september, oppga at de kom frivillig til Norge for å tjene penger.

- Avtalen er ofte at bakmennene skal ha halvparten av pengene fra sex-salget. Men det kan være vanskelig å se forskjell på hva som er «bare» hallikvirksomhet eller utnyttelse til menneskehandel, ifølge Schrøen.

- Menneskehandel og halliksaker går hånd i hånd. Du har ikke menneskehandel til prostitusjon uten hallikvirksomhet. Det er glidende overganger og så små nyanser.

IKKE OVERRASKET: Den erfarne politimannen er ikke overrasket over at omfanget av hallikvirksomheten i Norge er omfattende. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
IKKE OVERRASKET: Den erfarne politimannen er ikke overrasket over at omfanget av hallikvirksomheten i Norge er omfattende. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer

Det kan være vanskelig å avgjøre hvem som er ofre for menneskehandel.

- Det er ikke som på film, med container-lass med neddopede jenter som transporteres over grensene, sier han.

- Det er gjerne fine leiligheter, som tilhører ordinære nordmenn. Der sitter jenter og venter på melding fra halliken eller bakmannsapparatet om at det kommer en kunde, sier Bjarte Schrøen.

NETTVERKET I BERGEN: Politiet mistenker at kvinnen som sitter varetektsfengslet jobber for russiske bakfolk. Dette er Dagbladets nettverkskart. Grafikk: Ola Strømman/Dagbladet, Foto: Politiet.
NETTVERKET I BERGEN: Politiet mistenker at kvinnen som sitter varetektsfengslet jobber for russiske bakfolk. Dette er Dagbladets nettverkskart. Grafikk: Ola Strømman/Dagbladet, Foto: Politiet. Vis mer

Men til tross for politiets store etterforskning i Bergen, ser det ikke ut som nettverkenes virksomhet har stagnert. Tvert imot. Det viser Dagbladets undersøkelser.

Schrøen er ikke overrasket når vi viser ham kartene over de største hallik-nettverkene.

- Hvis man antok at man kuttet hodet av slangen, skulle man tro at det var en dupp i markedet. Men det tror jeg ikke det er. Det fortsetter som før, sier Schrøen.

Prosjektet «Sex-arbeidernes skjulte verden» er støttet av Fritt Ord.

Tips oss!

Har du tips eller opplysninger om denne saken? Ta kontakt på sms, whatsapp, epost eller kryptert tips.

Gransker
Sex-arbeidernes skjulte verden

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer