Halliker velger Norge

Etter svensk forbud mot kjøp av sex.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En ny rapport viser at menneskehandelen er blitt kraftig redusert i Sverige. Kriminaliseringen av horekunder i nabolandet fører til at hallikligaer velger å komme til Norge, Danmark og Finland i stedet.

- Forbudet mot kjøp av sex i Sverige har gjort det vanskeligere og dyrere for hallikene å selge kvinner her. De velger derfor å operere i Norge og andre naboland, sier Adina Craciunescu ifølge Dagsavisen.

Craciunescu avslører dette i en masteroppgave i statsvitenskap ved universitetet i Göteborg. Her har hun undersøkt konsekvensene at svenskenes lov mot kjøp av sex fra 1999.

Kriminaliseringen av horekundene har gjort det vanskeligere for horekundene å komme i kontakt med de prostituerte fordi de prostituerte ikke lenger kan gå på gata. I tillegg blir potensielle bordeller overvåket av politiet. Hallikene må stille med leiligheter, biler og telefoner, og dermed blir virksomheten deres mindre lønnsom.

Ifølge Craciunescu har lovendringen også ført til at svenskene er mer på vakt mot prostitusjon, og kontakter politiet dersom de får mistanke om at det foregår. Svenske prostituerte hjelper også utenlandske kvinner som ikke kjenner rettighetene sine ved å gi opplysninger om menneskehandelen til politiet.