Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hallo!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvarsministeren var stolt da hun kunne fortelle at Norge er i kamp i Afghanistan. For første gang siden 2. verdenskrig er norske styrker i krig under et annet lands kommando. Men å stille til intervju for å forklare leserne våre hva dette egentlig innebærer, det vil hun ikke. Dagbladet får i steden skriftlige svar, drøvtygd av byråkratiet i Forsvarsdepartementet.

  • Ut fra svarene ser det ut som heller ikke Stortingets forsvarskomité er orientert om krigens gang. Komiteen har tydeligvis ikke spurt, selv om komiteens medlemmer har vært med å sende norske borgere til den andre siden av kloden for å drepe eller å bli drept.

I høst ga både forsvarsministeren og generalene villig vekk analyser av den asymmetriske krigen i Afghanistan. Da var ikke norske styrker med. Nå er norske spesialstyrker i kamp i den amerikanskledede operasjonen «Enduring Freedom».

  • Resultatet er taushet om alt som har med selve krigen å gjøre. Ikke engang oversettelse av amerikansk informasjon bryr Forsvaret seg med. Pressen får beskjed om å lese engelsk, og for øvrig befatte seg med norske soldater i ISAF, fredsstyrken som ikke er sendt i kamp i Afghanistan. Og i amerikanske medier har vi lest om grusomme kamper, akkompagnert av retorikk fra amerikanske ledere som gir frykt for om krigens folkerett respekteres.
  • Svaret forsvarsministeren gir på Dagbladets spørsmål om informasjonstørken synes ganske enkelt å være at spesialstyrkene må være hevet over alt, og at norske myndigheter ikke har en selvstendig informasjonsplikt overfor befolkningen fordi USA leder operasjonen. Videre brukes det som et argument at oppdraget ikke er å skape fred, som det var for NATO-operasjonen i Kosovo. Og skades nordmenn i kamp, er det slett ikke sikkert vi får vite det.

Hva om nordmenn i kamp begår krigsforbrytelser?

Hallo! Er det noen hjemme i Stortinget?

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!