Halloween-barna farlig nær usynlige i trafikken: Ber spøkelsene bruke refleks

35 prosent av alle fotgjengerulykker skjer i mørket.

-BRUK REFLEKS! Gjensidige vil at halloweenbarna bruker refleks når de skal tigge godterier i høstmørket. Foto: Gjensidige
-BRUK REFLEKS! Gjensidige vil at halloweenbarna bruker refleks når de skal tigge godterier i høstmørket. Foto: GjensidigeVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag er det Halloween, noe som lokker fram mange mørke skikkelser langs veiene. Ikke bare skremmer de naboen, men også mange bilister får seg en støkk.
 
- I mørke kostymer og uten refleks, er det nesten umulig for en bilist å få øye på barna, selv med gatebelysning, sier Arne Voll, informasjonssjef i Gjensidige.
 
Risikoen for å bli påkjørt i mørket reduseres med hele 85 prosent ved bruk av refleks, påpeker forsikringsselskapet. Selv om barnet ser bilen, ser ikke alltid bilisten barnet.
 
- Kule effekter - Kle barna med refleks eller sy inn reflekser i kostymene. Med litt kreativitet kan det bli kule effekter som gjør det moro for barna å bruke refleks, sier Voll.
 
Voll oppfordrer alle som får Halloween-gjester på døra til å ta ansvar for at barna syns i trafikken.
 
- Mange har reflekser liggende i skuffer og skap til ingen nytte. Har du en til overs, gi den sammen med godteriet og sørg for at barna trygt kan ha det moro på Halloween, sier Voll.  
 
De siste fem årea er det meldt om 6500 påkjørsler av fotgjengere og syklister i trafikken på landsbasis. I tillegg regner forsikringsbransjen med store mørketall av skader som ikke blir meldt.

- Har bare to sekunder på å reagere 35 prosent av alle fotgjengerulykker skjer i mørket. Bare om lag fem prosent av de som blir skadd bruker refleks.

Hvert år dør i gjennomsnitt mellom 20 og 25 fotgjengere i trafikken i Norge, og rundt 85 fotgjengere blir alvorlig skadd.
 
- Uten refleks er du synlig først på 25-30 meters hold. Dette betyr at en bilfører som kjører i 50 km/t, kun har ca. to sekunder å reagere på før det smeller. Med refleks er du synlig på 140 meters hold når bilen bruker nærlys. Med fjernlys kan bilføreren se deg på 400 meters avstand. Disse ekstra sekundene er nok til at bilføreren har tid til å reagere og liv kan reddes, sier Voll.

- Må klare å stoppe Personskadeforbundet LTN applauderer Gjensidiges refleksfokus.

- Det er uhyre viktig å bruke refleks. Skadetallene er ytterst reelle, og ulykker skjer fort, sier assisterende generalsekretær Per Oretorp.

Oretorp mener det er viktig at bilistene har i tankene at mange kommer til å være ute uten refleks på Halloween.

- Det er viktig at trafikantene er aktsomme og klar over dette. Man må kunne klare å stoppe for barn uten refleks. At folk beveger seg i mørket uten refleks, og at de derfor er vanskelig å få øye på, må aldri bli en unnskyldning. For man vet jo at det er slik, sier Oretorp.

LITE SYNLIG: Uten refleks er halloweenbarna vanskelig for bilistene å få øye på. Foto: Gjensidige
LITE SYNLIG: Uten refleks er halloweenbarna vanskelig for bilistene å få øye på. Foto: Gjensidige Vis mer