Halloween-drapsmann dømt til tvungent psykisk helsevern

23-åringen godtok dommen på stedet.

DOM: I dag falt dommen i Halloween-drapssaken i Oslo tingrett. Her fra åstedet på Bislett i Oslo. Foto: Svein Gustav Wilhelmsen
DOM: I dag falt dommen i Halloween-drapssaken i Oslo tingrett. Her fra åstedet på Bislett i Oslo. Foto: Svein Gustav WilhelmsenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Klokka 14.00 i dag falt dommen i den såkalte halloween-drapssaken i Oslo tingrett.

En 23 år gammel mann var tiltalt for drapet på Andreas Nilstad (22) og drapsforsøket mot Marius Løken (24). Både han og kjæresten til avdøde Nilstad møtte opp i retten for å høre dommen i dag.

Like før klokka 15.00 kunngjorde Oslo tingrett at 23-åringen skulle frifinnes for straff etter straffelovens paragraf 44 og dømmes til overføring av tvungent psykisk helsevern.

Varetektsfengsles Tiltalte godtok dommen på stedet, mens påtalemyndigheten tok betenkningstid. Domfelte varetektsfengsles fram til ankespørsmålet er avgjort om fire uker.

Dommen er på over 30 sider og tingrettsdommer Peter A. Blom leste bare deler av den.

- Det er ikke grunn til å betvile at tiltalte har utført handlingene i tiltalten, sier han.

Det er heller ikke betvilt at tiltalte var psykotisk i klinisk forstand, men hvorvidt det skyldtes rusmidler eller ikke.

Dommen fokuserte derfor mye på tiltaltes tilstand opp gjennom åra. Ifølge dommen har han vært psykotisk ved to anledninger før drapsnatta. Den ene utløst av rus, den andre ikke.

Tvungent psykisk helsevern Etter drapet ble tiltalte overført til sykehus med knivskader. Han var svært forvirret da han våknet, og ble derfor servert store doser medisin som kan ha skjult positive symptomer på psykose, ifølge dommen.

- Han har åpenbart ikke hatt mulighet til kontroll over sine handlinger på gjerningstidspunktet. Tiltaltes angst er til tider usedvanlig sterk. Sykdomsbildet er best forenlig med en alvorlig psykotisk lidelse, leser dommeren.

Dette sammenfaller med konklusjonen til tre av fire psykiatrisk sakkyndige i saken.

Retten mener også det er fare for gjentakelse.

- Med bakgrunn i grufulle handlinger og symptomer er det reell og nærliggende fare for at tiltalte igjen vil begå en alvorlig voldsforbrytelse, sier dommeren.

- Lettet Advokat Harald Stabell sier til Dagbladet at 23-åringen er lettet.

- Samtidig er han realistisk. Han vet at saken kan bli anket og at det kan bli en ny behandling med et annet utfall. Jeg mener det er en god og grundig dom, sier Stabell.

Aktor Carl Graff Hartmann sier han tar dommen til etterretning og at han vil studere dommens premisser.

BLE KNIVSTUKKET: Marius Løken ble knivstukket flere ganger under angrepet.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
BLE KNIVSTUKKET: Marius Løken ble knivstukket flere ganger under angrepet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 137756686


Varnish cache server