VÅPEN: Det var dette lekevåpenet som fikk fikk folk til å kontakte politiet natt til lørdag. Foto: Politiet
VÅPEN: Det var dette lekevåpenet som fikk fikk folk til å kontakte politiet natt til lørdag. Foto: PolitietVis mer

Halloween-utkledd mann med våpenkopi utløste væpnet aksjon

Politiet oppfordrer folk til å tenke over hva de kler seg ut som.

Like over klokka halv to natt til lørdag gikk politiet i Bergen til væpnet aksjon, etter at de hadde fått inn melding om en person som skremte flere personer.

«Hadde kledd seg ut i Halloween-kostyme. Hadde med en våpenkopi som han bar med seg mens han gikk gatelangs. Skapte frykt blant andre», skriver Vest politidistrikt på Twitter.

- Vi fikk melding om en person som gikk gatelangs med det som framsto som en rifle. Han gikk blant annet forbi flere utesteder. Personen som ringte oss fulgte etter ham og observerte på avstand, sier operasjonsleder Stein Rune Halleraker i Vest politidistrikt til Dagbladet.

«Angrende synder»

Meldingen politiet fikk inn var såpass alvorlig at de valgte å bevæpne seg. De rykket ut og fikk kontroll over personen, en mann i 20-åra, ganske raskt.

- Det viste seg at det var et lekegevær, men det framsto helt ekte. Vedkommende var utkledd, men det var ikke noen voldsom utkledning, sier Halleraker.

Utkledningen skal ha vært av en sånn art at det ikke umiddelbart var så lett for folk i området å forstå at mannen var utkledd.

Selv pågripelsen gikk pent for seg, og den utkledde mannen framsto som en «angrende synder».

- Han skjønte etter hvert at dette ikke var bra. Dette er jo ganske alvorlig. Han utsetter seg selv og andre for fare når vi må bevæpne oss, sier Halleraker.

Han opplyser at flere personer tok kontakt med politiet i etterkant, og fortalte at de hadde blitt skremt av den utkledde mannen med det svært virkelighetstro lekegeværet.

Mannen blir anmeldt for brudd på våpenloven og ordensforstyrrelse, og kan i verste fall vente seg en bot på 15 000 kroner.

- Det er farlig

Operasjonslederen oppfordrer folk til å tenke over hva de kler seg ut som.

- Når vi får sånne meldinger så må vi agere på det. Det krever ressurser, og det er jo farlig. Vi bevæpner oss fordi vi står overfor en potensielt farlig situasjon, sier Halleraker.

- Dere kan vel heller ikke ta høyde for at det feires halloween, dere må jo behandle det som om det er alvor hver gang?

- Vi tenker jo på det også, men vi må undersøke det på lik måte som med alle andre situasjoner.

Operasjonslederen påpeker at det venter en klekkelig bot til dem som utløser en væpnet aksjon med sitt Halloween-kostyme, noe som altså venter mannen i 20-åra.

Mann med «bombebelte»

Også i fjor måtte politiet i Bergen aksjonere mot Halloween-feirende. Da observerte et vitne en bil i sentrum der det stakk ut et automatvåpen på passasjersiden foran.

- Bilen parkerer, og vitnet ser en person som har en pistol i buksa og maskingevær langs siden, fortalte operasjonsleder Terje Magnussen til Dagbladet.

Personen gikk så inn på et utested, noe som gjorde at politiet iverksatte tiltak. Men også i denne saken viste det seg at vedkommende gikk rundt med et lekevåpen.

Seinere samme natt fikk politiet melding om at en person gikk rundt med «bombevest» på Torgalmenningen.

Vedkommende var i tillegg ikledd kamuflasjejakke og hadde et skjerf rundt hodet. Politiet fikk etter hvert kontroll på mannen, en østeuropeer. Han hadde ikke til hensikt å skremme noen, men, som operasjonsleder Bjarte Rebnord sa til NRK:

- Det gjorde han jo.

Dermed fikk han et forelegg på 12 000 kroner.