Hallusinerte Breivik om insektene på terrorgården?

Da forsvarerne var på gården fant de haugevis av døde fluer.

DØDE FLUER: Breiviks forsvarere kunne observere døde insekter i vinduskarmene på gården der terrorbomba ble produsert.
DØDE FLUER: Breiviks forsvarere kunne observere døde insekter i vinduskarmene på gården der terrorbomba ble produsert.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Psykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby mener Anders Behring Breivik var psykotisk da han begikk terrorhandlingene 22. juli.

- Opphengt I retten før helga leste Sørheim opp store deler av rapporten hvor de underbygger diagnosen. En sentral del er avhøret av Breiviks mor, der hun beskriver hvordan sønnen endret seg. Hun konkluderte med at sønnen «må ha vært sinnsyk». Dette underbygges blant annet med at han omtalte gården på Vålstua i Rena, der Breivik lagde terrorbomba, som et «edderkopphelvete». 

- Han var helt opphengt i edderkopper etter at han flyttet opp på gården. Han sa at det tøt edderkopper ut av veggene, har moren sagt i samtale med de sakkyndige.

- Han fortalte om biller, edderkopper og andre dyr og virket helt på styr da han snakket om det, har hun sagt.

- Var overalt De to neste sakkyndige, Agnar Aspaas og Terje Tørrissen, som starter sitt vitnemål i dag, har vurdert insektplagen noe annerledes.

De to, som i sin rapport konkluderer med at Breivik er tilregnelig, spurte massemorderen om den påståtte insektsplagen.

- Tiltalte bekrefter at det utover i mai og juni var en mengde biller i huset. De var over alt, inni hansker, en beskyttelsesmaske han benyttet, i kott og kjøkkenutstyr og det plaget ham. Han skal ha knust mange av dem og kastet dem utenfor huset, heter det i rapporten.

Breivik beskrev stedet han kastet de døde insektene og mente det ville være mulig å finne dem, slik at det kunne bekreftes at han ikke hadde hallusinert, slik moren hadde antydet. Han sa også at hun hadde overdrevet beskrivelsene.

- Ikke usannsynlig Aspaas og Tørrissen konkluderer på denne måten:

- Det er ikke usannsynlig at det kan være mye insekter i et gammelt hus på landet, og at disse kommer fram når det blir varmt i været om våren.

Politiet har ikke sjekket stedet Breivik har beskrevet. Dagbladet for opplyst at de vurderte å gjøre det, men at det ble droppet.

Men Breiviks forsvarere la merke til at det var en god del døde insekter på gården da de var på befaring der i oktober i fjor. De fikk også sikret bilder av døde fluer, som lå i en vinduskarm.

- Formålet med å fotografere dette var tiltaltes beskrivelse i kompendiet av at det var mye insekter på gården, og at det av øvrig saksdokumentasjon var antydet at dette var synshallusinasjoner, sier forsvarer Tord Jordet til Dagbladet.

PÅ GÅRDEN: Geir Lippestad på Vålstua gård i slutten av oktober, sammen med folk fra politiet. Foto: Jacques Hvistendahl
PÅ GÅRDEN: Geir Lippestad på Vålstua gård i slutten av oktober, sammen med folk fra politiet. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer