Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

Hallvard (57) kjempet for livet

Coronasmittede Hallvard Mjøen får endelig reise hjem fra sykehuset. Verken han eller familien var sikre på at han kom til å overleve.

CORONASMITTET: Hallvard Mjøen har svevd mellom liv og død på St. Olavs hospital. Nå får han reise hjem. Foto: Privat
CORONASMITTET: Hallvard Mjøen har svevd mellom liv og død på St. Olavs hospital. Nå får han reise hjem. Foto: Privat Vis mer

Det er over to uker siden Hallvard Mjøen begynte å bli dårlig. Formen ble så dårlig at han til slutt måtte prøve å komme seg til legen, men ingen kunne ta ham imot.

- Det var ingen andre smitta i nærheten av meg, så jeg fikk ikke testet meg, og sto fanget mellom barken og veden, sier Mjøen til Dagbladet.

Til slutt ringte han legevakta og fikk beskjed om å komme dit.

Både Hallvard og legen som møtte han på legevakta skjønte at han ikke skulle vært der, ettersom han mistenkte smitte. Men etter å ha målt «forferdelige» blodverdier ble han testet for covid-19, og dagen etter kom svaret: Hallvard var den første med påvist smitte i Fosen i Trøndelag.

Siden 18. mars har han kjempet for livet på St. Olavs Hospital i Trondheim, skriver Fosna-Folket, som først omtalte saken.

- Ble likegyldig

- Det var i siste liten for å si det sånn. Det var ganske kritisk, sier Hallvard.

Fra han fikk påvist viruset gikk ting slag i slag. Han er kraftig imponert over innsatsen til de ansatte på sykehuset.

- Jeg har blitt så godt ivaretatt av så flinke folk. De jobber under et voldsomt press. Folk sluses inn og ut hele tida, og så klarer de å se mennesket oppi alt. Jeg ble bevisst på hvor viktig det er.

- De har vært helt fantastiske.

HAR VÆRT TØFT FOR FAMILIEN: Det forteller datter Astrid Klara Mjøen. Foto: Dagbladet
HAR VÆRT TØFT FOR FAMILIEN: Det forteller datter Astrid Klara Mjøen. Foto: Dagbladet Vis mer

Datter Astrid Klara Mjøen har kjempet mot tårene og frykten for å miste faren, siden han ble dårlig.

- Jeg har jo tenkt på at det ikke går veien. Man føler seg tiltaksløs når man vet at han ligger der helt alene, uten at man får være der.

På et punkt mistet Hallvard kamplysten.

- Jeg er ikke glad i å tenke på døden, men etter hvert begynte jeg å bli likegyldig. Det føltes som at døden ikke betydde noe lenger. Da ble jeg skremt, sier han.

Det snudde heldigvis raskt da han ble bedre.

Gleder seg til å se familien

Hallvard lider av astma, og har derfor hatt sterke pustevansker de siste ukene. Fram til i dag har han fått oksygen på sykehuset. I går ga feberen seg, og alle blodprøvene er fine.

Nå får han reise hjem, men må holde seg isolert en stund til, fram til han anses som smittefri. Han er nå trolig immun mot å få sykdommen igjen, men kan fortsatt smitte andre.

- Nå skal jeg bruke lang tid på å komme i form igjen. For øyeblikket er alt et ork, men det skal gå fint.

BLE SMITTET: Trude Lorentzen er journalist i Dagbladet. Hun har fått påvist coronaviruset - slik oppleves det for henne. Video: Trude Lorentzen Vis mer

Han ser fram til å se kona, barn og barnebarn igjen, og gå turer sammen - riktignok med litt avstand.

Astrid gleder seg enormt til å se igjen faren. Mens han lå inne på sykehuset uten mulighet til å få besøk, fikk hun ideen til låta «Vil ikke mist dæ» som med hjelp fra flere slektninger ble produsert i en forrykende fart.

MUSIKKFAMILIE: Både far og datter er aktive musikere. Foto: Privat
MUSIKKFAMILIE: Både far og datter er aktive musikere. Foto: Privat Vis mer

Hele familien driver med musikk, og Hallvard er selv musikklærer. Astrid klarte å ordne et headset til faren på sykesenga, og sendte ham låta.

- Da ble jeg helt satt ut. Jeg ble veldig rørt, og mista nesten pusten, sier Hallvard.

Vet ikke hvor han ble smittet

I begynnelsen var Hallvard bekymret for at han kunne ha smittet andre med viruset. Han satte opp ei liste over alle han hadde vært sammen med den siste tida, da han fikk prøvesvaret, for å hjelpe med smittesporingen.

Så vidt han vet har ingen han har vært i kontakt med blitt syke. Han vet heller ikke selv hvor han ble smittet.

Astrid og familien har holdt seg i karantene siden faren ble syk. Ingen har av dem mistenker at de har blitt smittet.

- Jeg har prøvd å forklare eldstemann på fire hvorfor vi ikke kan gå ut og risikere å smitte andre. Han tenker at vi har omgangssyken, fordi det er det han forbinder med å være syk. Så han lurer fælt på om bestefar også har det, sier hun.

Torsdag klokka 15 er 3263 personer bekreftet smittet i Norge, ifølge Dagbladets oversikt. 266 personer er innlagt på sykehus etter å ha fått påvist covid-19, og 14 personer er døde.

Kjønnsfordelingen blant de smittede er relativt jevn, men blant intensivpasientene er hele 77 prosent menn. Det samsvarer med erfaringer fra andre land, men det er fremdeles uklart hvorfor menn til nå har blitt rammet hardere.

Over halvparten av intensivpasientene er registrert med en underliggende sykdom, og gjennomsnittsalderen er 60 år, ifølge onsdagens oversikt fra Folkehelseinstituttet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!