Halshogd i 1854 - begraves i dag

ALTA (Dagbladet): Samene føler ny ære og stolthet når deres forfedres hodeskaller i dag forenes med kroppene under Altas jord. Ringen er dermed sluttet for en makaber historie som i generasjoner har kastet skam over samefolket - i dag hviler det mer vanære over den norske stat, mener samene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Aslak Hætta og Mons Somby ble halshogd med øks i 1854 for deres deltakelse i Kautokeino-opprøret, hvor lensmann og handelsmann ble drept og presten skamslått. Siden har hodeskallene vært på vidvanke, før de i dag begraves med bred deltakelse fra norsk øvrighet.

- Endelig kommer sannheten fram, og vår slekt vinner sin verdighet tilbake, sier Karen Anne Solveig Hætta (25), en av Aslak Hættas etterkommere. Aslak Hætta og Mons Somby ledet et opprør som ble stemplet som religiøs fanatisme på grensen til vanvidd. Først i vår tid er det kommet fram at deres handlinger like mye var en protest mot undertrykking og fornedrelse.

Tragedie

- Seierherrene har skrevet historien, og samene var forbrytere, hedninger, dumme og uopplyste. Opprørernes etterkommere har fått høre nok fordømmelse. I dag vet vi at de protesterte mot nød og ondsinnethet, svik og diskriminering, sa professor Ole Henrik Magga da han i går innledet et seminar i tilknytning til begravelsen i Alta.

Forfatter Reidar Hirsti tok til orde for å reise et minnesmerke til de halshogdes ære. Og sjøl fylkesmann Svein Alsaker, som skal tale på vegne av staten ved begravelsen i dag, medgikk at den harde straffen og hodeskallenes skjebne er en lite ærerik del av norsk historie.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer