Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Halv jobb - full lønn

Spesialistlege Odd Bjarne Karlsen ved Stensby sykehus i Akershus sa opp sin faste stilling og selger nå tjenestene sine til sykehuset. I løpet av to arbeidsdager får han like mye betalt som da han var fast ansatt i full stilling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sjeflege Lasse Efskind mener systemet gir grobunn for en grådighetskultur.

- De fast ansatte legene ser ut som en B-gruppe som ikke er nok om seg til å skaffe seg superjobber til skyhøye honorarer, mener han.
Stortingsrepresentant Olav Gunnar Ballo (SV) reagerer sterkt på saken, og akter å ta den opp i Stortingets spørretime.

Det blir stadig vanligere at leger sier opp sine ordinære stillinger og går over til lukrativ konsulentvirksomhet ved det samme sykehuset.

- Det er særlig grotesk når en som har jobbet mange år ved sykehuset slutter for å begynne for seg selv. Men like etter returnerer han til samme sykehus som konsulent. Da har han egentlig ikke begynt for seg selv. Men han har mye høyere lønn enn det han hadde som fast ansatt, sier sjeflegen.

Lønnshopp

Spesialistlegen som sluttet ved Stensby sykehus er nå tilbake i sin gamle jobb to dager i uka. For denne innsatsen beholder han omtrent samme lønn som han fikk som fast ansatt. I tillegg slipper han å gå brysomme nattevakter ved sykehuset og det øvrige ansvaret som følger med en fast ansettelse. En lege som går vaktturnus ved sykehuset tjener opp imot en halv million kroner i året.

Lasse Efskind understreker at han ikke er ute etter å henge ut den ferske konsulenten, men ønsker å sette søkelys på systemet som gjør dette mulig.

B-gjeng

Sykehuset får mindre for pengene sine nå når spesialisten er blitt konsulent og bare jobber to dager i uka. Ifølge Efskind fører det ikke til vesentlig reduksjon i sykehusets kapasitet. Men for et system som allerede er presset, blir det ikke akkurat lettere å få vaktturnusen til å gå opp.

- Jeg er ikke imot at legene skal tjene godt, eller at vi leier inn spesialister på enkelte områder. Men når en spesialist snur seg rundt og gjør samme jobben som han gjorde før til skyhøyt honorar, blir det galt, mener sjeflegen ved Stensby sykehus.
Konsekvensen av dette frykter Efskind kan bli at de fast ansatte legene som ikke er tilstrekkelig om seg til å sikre seg fett betalte konsulent-kontrakter, blir sett på som en B-gruppe.

- Helt normalt

- Dette er en helt normal måte å jobbe på ved norske sykehus. Sykehuset har inngått avtalen med åpne øyne, sier Odd Bjarne Karlsen, spesialisten som sluttet som fast ansatt lege ved Stensby sykehus og begynte som konsulent. Ut over dette ønsker han ikke å kommentere saken.

Han får imidlertid støtte fra tillitsvalgt for overlegene ved sykehuset, Jon Fosså. Han tror ikke det var profittmotiv som lå til grunn for Karlsens handling. Derimot skal han ha gitt signaler om at han var sliten av å pendle fra Oslo til Minnesund.

- Han får utført nesten like mye for pasientene nå som da han var fast ansatt. Nå slipper han papirarbeidet, alle møtene og visittrundene. De timene han er på jobb utnyttes veldig effektivt, påpeker Fosså.

Han regner ikke med at dette vil føre til noen strøm av spesialister ved sykehuset som prøver å få til liknende ordninger.

- Legene er mye mer idealistiske enn mange tror, sier han.

UKULTUR: -Når en spesialist snur seg rundt og gjør samme jobben han gjorde før til skyhøyt honorar, blir det galt, mener sjeflegen ved Stensby sykehus, Lasse Efskind.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!