Halv million må evakueres fra vannmassene

Myndighetene i Pakistan har gitt ordre om å evakuere tre byer i Sindh, sør i landet, med nær en halv million innbyggere på grunn av flommen i Indus.

EVAKUERES: 500 000 mennesker må evakueres i Sindh. Foto: REUTERS/Akhtar Soomro/Scanpix
EVAKUERES: 500 000 mennesker må evakueres i Sindh. Foto: REUTERS/Akhtar Soomro/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Den svulmende Indus har brutt gjennom ei av demningene ved landsbyen Surjani, nær byen Thatta, om lag 80 kilometer øst for Karachi. Vannmassen som har skylt sørover vassdraget Indus de siste ukene har nå nådd den sørligste landsdelen Sindh og vasket vekk store flater med rikt jordbruksland som Pakistans økonomi er avhengig av, og nå trues tre byer langs elveløpet.

- Vi har advart innbyggerne i Sujawal, Mirpur Bathoro og Daro om å dra til tryggere steder i lys av en mulig oversvømmelse, opplyste Hadi Bakhsh Kalhoro på vegne av fylkeskommunen Thatta til nyhetsbyrået AFP.

De tre byene har et omtrentlig folketall på drøyt 400 000. I tillegg er landsbyer i området truet.

Myndighetene forsøker også å redde byen Shahdadkot, 300 kilometer lenger nord i landsdelen, fra vannmassene. Mesteparten av de 100 000 innbyggerne der er blitt evakuert.

Redningsarbeidere har evakuert 90 prosent av innbyggerne fra den nærliggende, oversvømte småbyen Qubo Saeed Khan. Men de fortsatte å forsøke å redde tusenvis av mennesker i minst 25 landsbyer i området som er omringet av vannet.

- Vi bruker helikoptere og marinebåter for å evakuere disse folkene, uttalte Yaseen Shah fra de lokale myndighetene til AFP.

Titusener av mennesker er blitt evakuert fra flomtruede områder nær millionbyen Hyderabad, hvor mer enn 40 landsbyer er vasket bort av vannet. I Kotri, en vestlig forstad til Hyderabad, har Indus utvidet seg fra til vanlig to-tre hundre meters bredde til tre og en halv kilometer.

Saifullah Dharejo, ansvarlig statsråde for overrisling og vanning i Sindhs regjering, sier at vannet truer flomverkene ved landsbyen Garhi Khuda Bakhsh, hvor tidligere statsminister Benazir Bhutto, hennes far og tidligere statsminister Zulfikar Ali Bhutto, samt de to yngre brødrene til Benazir ligger gravlagt.

- Vi har forsterket flomverkene fordi vi vil ikke at mausoleumene over våre martyrer skal oversvømmes, uttalte Dharejo til AFP.

HENTER VANN: Parvez (7) henter vann til familien. Foto: REUTERS/Akhtar Soomro/Scanpix
HENTER VANN: Parvez (7) henter vann til familien. Foto: REUTERS/Akhtar Soomro/Scanpix Vis mer