PÅ FLUKT: Her går rohingayaer over elva Naf fra Myanmar til Bangladesh. Siden 25. august i år har en halv million flyktet. Foto: AP / NTB Scanpix
PÅ FLUKT: Her går rohingayaer over elva Naf fra Myanmar til Bangladesh. Siden 25. august i år har en halv million flyktet. Foto: AP / NTB ScanpixVis mer

Halv million rohingyaer har flyktet fra «etnisk rensing». Nå krever FN handling

FN reiser til Myanmar for å snakke med myndighetene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fredag ankommer FNs visegeneralsekretær Jeffrey Feltman Myanmar for å delta i møter med landet de mener holder på med «etnisk rensing».

Siden slutten av august har over 500 000 rohingyaer blitt tvunget på flukt fordi de blir utsatt for omfattende overgrep av militæret i Myanmar.

FLYKTNINGKRISE: 409 000 rohingya-muslimer har flyktet fra undertrykkelse i Myanmar. Det betyr fullstendig overbelastede flyktningleire i nabolandet Bangladesh. Video: CNN / AP. Vis mer

Jeffrey Feltman skal i konsultasjonsmøte i helga etter generalsekretær António Guterres' mange oppfordringer om å stoppe de militære operasjonene og volden i delstaten Rakhine, ikke har blitt møtt, opplyste FN i en pressemelding torsdag.

Statsløse flyktninger

Rohingyaene, som er en muslimsk folkegruppe, har rømt fra den millitære undertrykkelsen i Myanmar til nabolandet Bangladesh. Folkegruppen nektes statsborgerskap fordi Myanmar mener at de er ulovlige innvandrere fra Bangladesh. De har derfor ingen rettigheter.

Rohingyaenes opprinnelse er omstridt. De mener selv at de nedstammer fra muslimske handelsfolk som slo seg ned i regionen for 1000 år siden, der de innfødte konverterte til Islam.

Når Jeffrey Feltman skal i møter med myndighetene i Myanmar, skal han fokusere på å «bygge et konstruktivt partnerskap mellom Myanmar og FN for å takle de underliggende problemene som påvirker de berørte områdene», heter det i pressemeldingen.

Bangladesh, som selv er et fattig land, har ingen mulighet til å sørge for hundretusener av flyktninger i leirer langs grensa. Landets statsminister var derfor hos FNs hovedkvarter i New York i september for å be om hjelp for å håndtere krisen.

Forholdene flyktningene lever under er prekære. Regjeringen i Bangladesh har gitt de militære ansvar for å frakte mat og utstyr til grenseområdene, samtidig som det er lagt planer for å bygge 14 000 tilfluktsbygg med plass til seks familier hver.

Kritikk

FN beskylder hæren i Myanmar for målrettede angrep mot folkegruppen. I september var det nærmere 100 større branner som rammet områder. FN har slått fast at det er det myanmarske militæret som står bak systematiske angrep mot folkegruppen. Zeid Ra'ad al-Hussein, FNs høykommisær for menneskerettigheter, sier i en rapport at sikkerhetsstyrkene i Myanmar også forsøker å forhindre at flyktningene vender tilbake til sine hjem, skriver The Guardian.

Myanmars statsleder Aung San Suu Kyi er blitt sterkt kritisert for hennes manglende fordømmelse av overgrepene. Suu Kyi er blant annet blitt tildelt Nobels fredspris for hennes arbeid som demokratiforkjemper.

Kritikken kommer på tross av at Myanmars grunnlov gjør at hun ikke har noen formell makt over hæren.

I september oppfordet Myanmars general Min Aung Hlaing landet til å forenes over «problemet» med rohingayaene, som han mener ikke har tilhørighet til landet.

Dekk-historier

Konflikten startet 25. august da en geriljagruppe av rohingyaer angrep flere politistasjoner. De militære svarte med en brutal offensiv, som har resultert til en halv million på flukt. Før dette angrepet, var det allerede 400 000 rohingyaer-flyktninger i Bangladesh.

BBC skriver at mediene i Myanmar er kontrollerte, og at det er ingen artikler som handler om flyktningkrisen i Bangladesh. I stedet skriver mediene om rapporter fra hæren, som blant annet hevder at de har funnet massegraver av hinduer som skal ha blitt drept av den relativt ukjente gruppen Arakan Rohingya Salvation Army (ARSA).

Flyktninger The Guardian har snakket med, forteller at å skylde på ARSA for å drepte hinduer, ikke stemmer. De mener at det er sikkerhetsstyrkene i Myanmar som har «skitne triks». For to uker siden ble det funnet en massegrav med 45 men, kvinner og barn. Ingen vet hvem som sto bak.

- For noen uker siden presenterte myndighetene i Myanmar bilder av noen som satte brann på rohingya-eide boliger og hevdet at de som gjorde det var rohingyaene selv. Internasjonal media kunne bevise at folkene på bildene var hinduistiske. Så nå bruker sikkerhetsstyrkene hinduistiske kvinner til å dekke over handlingene sine, sier rohingya-flyktning Shofi Ullah til The Guardian.