Halv million rohingyaer har flyktet fra «etnisk rensing». Nå krever FN handling

FN reiser til Myanmar for å snakke med myndighetene.

PÅ FLUKT: Her går rohingayaer over elva Naf fra Myanmar til Bangladesh. Siden 25. august i år har en halv million flyktet. Foto: AP / NTB Scanpix
PÅ FLUKT: Her går rohingayaer over elva Naf fra Myanmar til Bangladesh. Siden 25. august i år har en halv million flyktet. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Fredag ankommer FNs visegeneralsekretær Jeffrey Feltman Myanmar for å delta i møter med landet de mener holder på med «etnisk rensing».

Siden slutten av august har over 500 000 rohingyaer blitt tvunget på flukt fordi de blir utsatt for omfattende overgrep av militæret i Myanmar.

Jeffrey Feltman skal i konsultasjonsmøte i helga etter generalsekretær António Guterres' mange oppfordringer om å stoppe de militære operasjonene og volden i delstaten Rakhine, ikke har blitt møtt, opplyste FN i en pressemelding torsdag.

Statsløse flyktninger

Rohingyaene, som er en muslimsk folkegruppe, har rømt fra den millitære undertrykkelsen i Myanmar til nabolandet Bangladesh. Folkegruppen nektes statsborgerskap fordi Myanmar mener at de er ulovlige innvandrere fra Bangladesh. De har derfor ingen rettigheter.

Rohingyaenes opprinnelse er omstridt. De mener selv at de nedstammer fra muslimske handelsfolk som slo seg ned i regionen for 1000 år siden, der de innfødte konverterte til Islam.

Når Jeffrey Feltman skal i møter med myndighetene i Myanmar, skal han fokusere på å «bygge et konstruktivt partnerskap mellom Myanmar og FN for å takle de underliggende problemene som påvirker de berørte områdene», heter det i pressemeldingen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer