Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Halv million til Ullmann

- Hva jeg skal bruke pengene til blir min private hemmelighet, sier Liv Ullmann, som får Norges største kulturpris på 500 000 kroner, Anders Jahres Kulturpris. Hun følger dermed alle råd fra prisutvalgets formann, Lars Roar Langslet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Juryformannen sa jeg kunne bruke pengene til akkurat hva jeg vil. Og behold det gjerne som din private hemmelighet, sa han. Det er nettopp hva jeg kommer til å gjøre, forteller Ullmann, som i går tilbrakte dagen hos Ingmar Bergman på Fårö ved Gotland.

Den høytidelige overrekkelsen foretas i Universitetets Aula i Oslo 13. juni, men prisvinneren selv har visst om hederen en stund.

- Jeg har båret på det som en fin hemmelighet, og jeg har allerede takket juryen, opplyser regissøren. Hun fullfører for tida «Enskilda samtal», som er siste del i trilogien om Bergmans barndom.

Ny pris

I prisutvalgets begrunnelse heter det at ingen annen norsk scene- og filmkunstner har fått et så stort internasjonalt ry. Så begeistret er de at Ullmann også får i oppdrag å tildele en nyopprettet pris på 100 000 kroner til en yngre kunstner.

- Jeg valgte Gjertrud Jynge (29) fra Rogaland Teater, som jeg har hørt mye om og fulgt nøye. Selv fikk jeg en liknende pris av Tore Segelcke da jeg var på hennes alder - den kom dalende som en overraskelse fra himmelen. Det er viktig for meg å gi en liknende oppmuntring videre, sier Liv Ullmann.

Hun debuterte selv på Rogaland Teater i 1957, og arbeidet siden på Det Norske Teatret (1960-64) og Nationaltheatret (1964-71), der hun markerte seg som skuespiller med et bredt repertoar.

Ikke til Kristin-teamet

- Du valgte ingen fra Kristin Lavransdatter-filmen?

- Det er mange som skulle hatt den nye prisen - særlig mange fra Kristin-teamet, som er fullt av like begavede mennesker. Men det ble feil å plukke en av de unge framfor en av de eldre på filmteamet, dersom jeg skulle valgt noen fra den filmen, forklarer Liv Ullmann.

Anders Jahres Kulturpris er tidligere gitt til Asbjørn Aarnes og Nils Aas (1990), Mariss Jansons (1991), Benny Motzfeldt og Haldis Moren Vesaas (1992), Robert Levin og Stein Mehren (1993), Jakob Weidemann (1994) og Ingrid Bjoner og Jan Garbarek (1995).

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media