Halv strømpris i Europa

Kraftprisen på spotmarkedet er dobbelt så høy i Norden som på Kontinentet. Den billige kraften kan importeres, men kapasiteten er begrenset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er mulig å hente mye billig kraft fra kontinentet, sier Geir Blakstad i Istad Kraft.

- Spotprisnivået pleier å ligge mye lavere i det nordiske markedet enn på kontinentet. Nå er situasjonen snudd opp ned. Prisen i Norge er 60 euro per megawattime, mens den er 30 euro på kontinentet. Jeg forventer at kablene går fulle nordover nå.

I det nordiske markedet er det ikke uten videre mulig å kjøpe denne kraften til halv pris. Strøm-transporten koster, slik at noe av gevinsten forsvinner.

- Likevel er det mye å hente når prisdifferansen er så stor, sier Blakstad.

Mangler kapasitet

Statnett jobber med å bedre kapasiteten mellom Norge og resten av Europa.

- Importen til Norden fra Tyskland har stor betydning, men vi skulle gjerne hatt større overføringskapasitet til og fra Europa, sier informasjonsdirektør Tor Inge Akselsen i Statnett.

- Nå importerer man det som er mulig, med to unntak. En kabel fra Tyskland til Danmark har tekniske problemer. Men det håper vi skal være løst om noen dager. I en kabel fra Tyskland til Sverige har ikke kapasiteten vært fullt utnyttet på grunn av problemer i det tyske nettet, sier Akselsen.

Stor betydning

- Fullt utnyttet er importen inn til Norden to- tre prosent av totalforbruket.

- Det høres ikke mye ut?

- Nei, men det har likevel stor betydning. I løpet av få dager håper vi kapasiteten kan utnytts fullt ut, sier Akselsen.Terminprisen på kraft for de to kommende ukene var går én krone per kilowattime på kraftbørsen Nord Pool. Det betyr at prisen til forbruker kan komme opp i nærmere 1,40 kroner i løpet av noen dager.

BILLIG DER UTE : - Import og eksport til Sverige har ingen betydning for prisen. Det interessante er hva vi kan importere til det nordiske strømbørsområdet, sier Geir Blakstad i Istad Kraft i Molde. På sin skjerm kan han se at strømprisen er dobbelt så høy i Norge som på Kontinentet.