KLAR FOR TILTAK: Holder kronekursen seg sterk over tid, kan sentralbanksjef  Øystein Olsen komme til å sette renta ned. Her fra rentemøtet i august, da han meddelte at renta ville bli holdt uendret. Foto: Holm Morten / Scanpix.
KLAR FOR TILTAK: Holder kronekursen seg sterk over tid, kan sentralbanksjef Øystein Olsen komme til å sette renta ned. Her fra rentemøtet i august, da han meddelte at renta ville bli holdt uendret. Foto: Holm Morten / Scanpix.Vis mer

Halvannet år til med lav renter

Det tror Statistisk sentralbyrå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lave internasjonale renter, svak vekst, lav prisstigning og sterk kronekurs bidrar til at Norges Bank vil la styringsrenta i ro. Fra 2013 vil rentene øke gradvis, og ved utgangen av 2014 vil bankenes utlånsrente være på nær 6 prosent, spår forsker i Statistisk sentralbyrå (SSB), Torbjørn Eika.

- Vi regner med en lengre rentepause og tror renteøkningene blir utsatt til 2013, sier han.

Sterk krone Norges Bank varslet i juni to nye renteøkninger i løpet av året, men på rentemøtet i august ble renteøkningen utsatt.

Nå åpner sentralbanksjef Øystein Olsen for at renta derimot kan settes ned, hvis kronekursen holder seg sterk over tid.

- En for sterk krone kan over tid gi for lav inflasjon og for svak vekst. Det vil i så fall bli møtt med tiltak i pengepolitikken. I Norge er det styringsrenten som er det aktuelle virkemidlet, sa sentralbanksjef Øystein Olsen da han torsdag foreleste ved Universitetet i Oslo.

Nedjusterer veksten Kronekursen er historisk sterk etter at den sveitsiske sentralbanken tirsdag gikk til det drastiske skrittet å svekke sveitserfrancen. De internasjonale investorene ser den norske krona som et alternativ for en trygg havn, og krona er på det sterkeste nivået siden midt på 1980-tallet.

SSB mener at den norske valutaen forblir sterk, noe som fører til lav prisstigning. Men samtidig vil den sterke krona skape store utfordringer for norske eksportbedrifter. Torsdag presenterte SSB sine siste konjunkturtendenser, der byrået nedjusterer sine anslag for veksten i bruttonasjonalprodukt for Fastlands-Norge. Det er en langvarig internasjonal lavkonjunktur med svak vekst som vil dempe oppgangen i Norge, mener SSB.

Forbruksvekst Tross de dystre internasjonale utsiktene kan norske forbrukere se framtiden lyst i møte. I år vil den gjennomsnittlige lønnsveksten bli på 4,2 prosent, mot 3,7 prosent i fjor. Lønnsveksten blir noe mindre de kommende årene, men lave renter og lav prisstigning vil bidra til at reallønnsveksten ifølge SSB likevel bli høy.

Mot slutten av året og videre framover kommer forbruket til å ta seg kraftig opp, mener SSB.

Boligprisene vil fortsette å øke, høy inntektsvekst, lave renter og høy befolkningsvekst bidrar til det. Ifølge byrået er boligprisene i dag vel 15 prosent høyere enn pristoppen i 2008 før finanskrisen skyllet inn over landet. I år tror SSB at boligprisene vil øke med 8,5 prosent, og ventes å stige med i gjennomsnitt 7 prosent i de neste tre åra. (©NTB)