REGJERING I SORG: Regjeringen Jens Stoltenberg under Stortingets åpning i høst. Foto: Lars Eivind Bones
REGJERING I SORG: Regjeringen Jens Stoltenberg under Stortingets åpning i høst. Foto: Lars Eivind BonesVis mer

Halvåret det var så bratt

REGJERINGENS KARAKTERBOK: Smørkrise, finanskrise og tragedie. Det er i motgang ekte ledere står fram.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DEN NYE LANDSFADEREN Statsminister Jens Stoltenberg: Statsministeren har vokst opp på Utøya og ble personlig hardt rammet 22. juli, men allerede samme kveld tok han til orde for å besvare terroren med mer demokrati og mer åpenhet. Har siden stått fram som eksempel og veileder i vår felles, nasjonale sorg. Håndteringen er en landsfader verdig.
Terningkast 6

TAKK FOR NÅ Kunnskapsminister Kristin Halvorsen: Preger skolepolitikken med verdivalg og tar stadige oppgjør med Clemet-skolen. Lover å gjøre ungdomsskolen mer praktisk og gym gøy, men sliter med en potensielt stor lærerkrise i skolen. Meldte klokelig sin avgang da velgernes dom og katastrofevalget var et faktum. Vi regner med bedre karakter til våren, når hun får bedre tid til å være statsråd.
Terningkast 3

HELT I SKYGGEN Kommunalminister Liv Signe Navarsete: Sliter med voldsomme utbrudd og tøffe runder internt i regjeringen, og har havnet i skyggen av nestleder og statsråd Ola Borten Moe. Kunne med fordel gjort en større innsats for fornybar energi, men greier i det minste å beherske sinnet når Moe tar av i helt gal retning.
Terningkast 2

VERDAS BESTE Finansminister Sigbjørn Johnsen: Med god økonomi og stramt budsjett er Johnsen en slager. Han strammer tøylene og styrer med stø kurs inn i det ukjente. Selv når nordmenn føler seg for trygge, tar han og Stoltenberg ansvar og advarer mot at den norske boligbobla kan sprekke.
Terningkast 5

FOR HØYT FRAVÆR Utenriksminister Jonas Gahr Støre: Etter mye pes nordfra om fagre ord og lite innhold, kom omsider nordområdemeldinga. Støre er som vanlig flink, men større innenrikspolitiske oppgaver for partiet gjør han mer fraværende som utenriksminister. Nå synker populariteten. Bør vurdere en ny post for å få større bredde.
Terningkast 4

TIDENES COMEBACK Justisminister og tidligere forsvarsminister Grete Faremo: Tilbake i manesjen som justisminister vil ikke Faremo gjenta noen feil fra sist. Nå blomstrer hun og tar umiddelbare grep. PST-sjefens forklaringsproblemer tok hun med stoisk ro og avventet til Janne Kristiansen nesten skalv i frykt. Kald og rolig gjør hun så langt alt riktig.
Terningkast 5

SORGENS MINISTER Tidligere justisminister Knut Storberget: Hadde planlagt sin avgang lenge før 22. juli. Som ansvarlig minister og direkte berørt arbeidsgiver har han siden brukt mest tid på sorgarbeid. Ga sin fulle støtte til både politi og annen beredskap før noen var i stand til å si noe sikkert. Takket for seg etter en habil redegjørelse i Stortinget, men også etter massiv kritikk. Det er urettferdig hvis semesteret på oppsigelse blir stående igjen som hans ettermæle.
Terningkast 3

MINISTER FOR KRISEPAKKER Nærings- og handelsminister Trond Giske: Har levert gigantpakke på 30 milliarder gjennom eksportgarantifondet i håp om å unngå massiv industridød når eurokrisa brer om seg. I tillegg har han lovet næringa mindre byråkrati og mindre skjemavelde. Utmeisler ny skolepolitikk for Ap og flørter vilt med KrF. Bør vurdere å be sjefen om å bytte avdeling for å få mer skitt under neglene.
Terningkast 4

PÅ VEI OPP Kulturminister Anniken Huitfeldt: Har etter hvert fått godt grep på kulturfeltet, og manøvrerer med selvsikkerhet og smidighet. Har en praktisk og økonomisk tilnærming til kunsten, som ergrer noen — men som kan være fornuftig i en sektor som får økte offentlige rammer. Har satt i gang en rekke spennende utredninger.
Terningkast 4

LYNRASK Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa: Når endelig ni av ti tog går som de skal, får Kleppa slengt en lyntogutredning etter seg. Før hun selv har rukket å sette bremsene på, blir hun kritisert for å bygge luftslott i stedet. Men hvor blir det av særlig Ap's nei til EUs postdirektiv, blir det noe av?
Terningkast 4

BEST OG VERST Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen: I norsk helsevesen er det mye som går galt, og man er dømt til å mislykkes som statsråd i ei tid hvor alle grep skal tas samtidig. Men da kreves at man står i krigen, og strengt tatt har vi ikke sett mye til Strøm-Erichsen. Stort sett er det godbiten Robin Kåss som blir kastet til ulvene.
Terningkast 3

GRØNNE PROBLEMER Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim: Bidro til å komme med en løsning i Durban, men hjemme sliter Solheim med å få gehør for klimakutt og klimaforlik i regjeringen. Da hjelper det lite at han endelig kan si sin hjertens mening om Ola Borten Moes stadige oljestunt. Er klar for å overlate miljøproblemene til en annen SV-statsråd.
Terningkast 3

DANNET, MEN OVERMODEN Forskning- og høyereutdanningsminister Tora Aasland: Flere studentboliger, fortsatt mer til førskole- og lærerutdanninga gjør henne til en populær statsråd utenfor medias søkelys. Skriver bok med Bernt Hagtvet om dannelse og modning. Men Aasland er lite synlig og tar ikke i de langt mer alvorlig strukturelle problemene med dagens utdanningssystem.
Terningkast 3

JOMMEN SA JEG SMØR! Landbruk- og matminister Lars Peder Brekk: Strengt talt er landbruksministeren en jovial type som har prestert jevnt godt og endelig landet landbruksmeldinga. Nå oppunder jul overskygger likevel smørkrisa alt annet. Som matminister må Brekk ta ansvar, når akutt mangel på basisvarer får Norge til å likne en bananrepublikk.
Terningkast 1

ARBEIDSMAUREN Fornying- og administrasjon- og kirkeminister, Rigmor Aasrud: Er på sitt ukarismatiske vis en karismatisk, hardtarbeidende statsråd. Har mye å administrere etter terroren, og var første minister tilbake i det sammenknuste regjeringskvartalet. Et elendig gjennomført kirkevalg med ditto oppslutning, truer statsrådens skjøre kirkeforlik.
Terningkast 4

TRØBBEL I SIKTE Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm: Etter det som angivelig er sommel fra ministeren, har de gullkantede pensjonsordningen fortsatt fått leve i beste velgående og en rekke ministere får en hyggelig julebonus. Har fått enda en vanskelig sak i hendene med EUs vikarbyrådirektiv, og foreslått tiltak som skal styrke bøte på skadene. Men i LO og SV vokser misnøyen med Ap's rutinerte EU-ja.
Terningkast 3

FORTSATT HABIL? Kyst- og fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen: Tabbet seg ut da hun som tidligere styremedlem forsvarte Aker Seafood mot Finnmark Ap's krasse kritikk. Fortsatt storstilt lakserømming etter stormen «Berit» skaper hodebry for ministeren, men hun fikk ros av Bellona etter en internasjonal avtale om fiskedumping. Ubåtsaken om Fedje varsler fortsatt hodepine for ministeren.
Terningkast 3

PAPPAMINISTEREN Barne- og likestilling- og integreringsminister Audun Lysbakken: Har virkelig satt dagsorden og fått likestillingspolitisk debatt til å dominere offentligheten dette semesteret. Tok et oppgjør med ammefanatikerne i ny bok og vil ha egne pappagrupper i guttas perm. Fjernet kontantstøtten for toåringene. Rydder opp i statsfeminismens organer. Sliter med å få barnevernet på rett kjøl, men har samtidig gjort barnevernet til buedsjettvinner. Leder også kampen om å bli SVs nye leder.
Terningkast 5

I TØFFESTE LAGET Olje- og energiminister Ola Borten Moe: Er en rødgrønn torpedo. Går ut over sitt mandat som statsråd og irriterer stadig på seg større deler av eget parti og regjeringskolleger når han går til krig mot miljøbevegelsen og varmt forsvarer oljesand og tjæreolje. Får kjeft av Navarsete, men står fortsatt oppreist så lenge Jens kan dra nytte av gutten.
Terningkast 2

ENDELIG! Forsvarsminister Espen Barth-Eide: Lenge har han vært statsråd i gagnet, endelig er han det også i navnet. Alle visste at han var faglig sterk, men Eide demonstrerte overraskende god populistisk teft da han rykket ut og ordnet opp etter at en kvinnelig soldat ble tvunget til å nakenbade. Hans hang til amerikanske jagerfly kan by på kommende problemer.
Terningkast 5

HVEM, SA DU!? Statsråd Karl-Eirik Schjøtt-Pedersen: Vurderes ikke. Uklare formelle oppgaver og uklar rolle som statsråd.

Vurdert av Dagbladets samfunnsavdeling og lederavdeling.

Tegning: Finn Graff
Tegning: Finn Graff Vis mer