- Halve Bulgaria snakker om Norge

De mange bulgarske asylsøkerne i Norge nekter å innse at de har blitt lurt av reiseselskaper. Nå vil de fleste søke politisk asyl.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frykter at dagpengene lokker

Reiseselskapene har blant annet lokket med følgende annonsetekst som nylig sto på trykk i den bulgarske avisa Planet:

«Direkte buss til Østerrike, Tyskland, Belgia, Holland, Norge, Danmark, Italia, Frankrike, Spania. Billige priser. Luksusbusser.»

Under annonsen står det bare telefonnummer og ingen firmanavn. Flere av de bulgarske asylsøkerne som nå er i Norge, har svart på slike annonser.

- Jeg kjøpte billett i et reisebyrå, men jeg husker ikke navnet på det. Jeg fikk ikke noen kvittering, og billettene ble samlet inn i bussen før vi skulle gå av i Oslo. Da vi kom til Oslo, fikk vi beskjed om at vi ikke skulle gå opp til politiet før bussen var kjørt, sier Gezgana Maltsjeva.

Den 47 år gamle kvinnen kom med sin 12 år gamle datter til Oslo for å møte sin mann. Hun betalte 600 tyske mark for å komme til Norge. Det er omtrent en halv årslønn i Bulgaria. Nå er hus og innbo til salgs hjemme i Ruse for å finansiere turen og for å få penger til en ny start i Norge.

Framtid

Ryktet om Norge har i det siste spredt seg over hele Bulgaria. De bulgarske asylsøkerne på Våler sier at «alle» snakker om Norge.

- I Bulgaria fikk vi høre at om vi kom til Norge, skulle vi få bo gratis i en leir i tre måneder og lære norsk. De som sto til eksamen, skulle få bli i Norge, sier 25 år gamle Emil Angelov Jordano. Han har lånt penger fra kompisene for å komme seg til Norge.

Flere av de andre bulgarerne på Våler i Østfold har hørt det samme som Emil. Noen har hørt om Norge på fjernsyn, andre har fått vite det gjennom venner i Norge.

- Annen hver person i Bulgaria snakker om Norge. Jeg trodde at om jeg kom hit, fikk jeg økonomisk hjelp. Det trenger jeg, for jeg har hatt to hjerteinfarkt, men har ikke råd til operasjon eller medisiner. Jeg kommer til å dø om jeg fortsetter å bo i Bulgaria, sier den uføretrygdede Martin Avramov Andrev (48).

Han kjøpte billett til Norge hos selskapet Eurotour i Sofia og tok bussen direkte fra Sofia til Oslo.

Reisebyrå

Reisebyråer over hele Bulgaria har i det siste annonsert med turer til Norge. Det viser avisutklipp som Dagbladet har fått fra Helsingforskomiteen i Bulgaria. Men ryktet om Norge har også blitt spredt via venner og kjente. I byen Ruse, som flere av asylsøkerne kommer fra, er Norge et stort samtaleemne.

- En fra vår hjemby ringte hjem etter å ha vært i Norge en måned. Han fortalte at de hadde en toroms leilighet i et asylmottak, og at de fikk dagpenger. Det var han veldig fornøyd med, sier Sujdan Gulsjen (30).

Hun bor sammen med sine to barn på Våler og håper på en ny start i Norge.

- Det var en agent i hjembyen min som solgte slike billetter. Han solgte bare enveisbilletter til Oslo, sier den 30 år gamle husmoren, som ikke vil si navnet på det lokale reisebyrået i hjembyen.

Nå er hus og innbo til salgs for å få penger.

Søker asyl

Nå har enkelte av asylsøkerne begynt å reise tilbake frivillig.

I går kveld hadde 15 asylsøkere trukket asylsøknaden.

Men flere av dem nekter å reise og klamrer seg til håpet om å få politisk asyl i Norge.

Jordan Kirtceva og familien skal aldri tilbake til Bulgaria.

- Da tar jeg heller livet av meg, sier han.

HUSKER IKKE: Billiana Billianova og moren Gezgana Maltsjeva kom til Norge med et reisebyrå de ikkehusker anvnet på. I Oslo ble alle billettene samlet inn, og de fikk beskjed om å vente med å oppsøke politiet til bussen hadde kjørt.Foto: JON TERJE H. HANSSEN