Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Halve Danmark lever av statskassa

Doblet til 2,6 millioner fra 1970.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den liberale tenketanken CEPOS har funnet ut at antall danske som lever direkte av statskassen er doblet fra 1970 til i dag, melder Politiken.

Tallene er hentet fra det danske finansdepartementet og beskrevet i dokumentet «Danskernes afhængighed af de offentlige kasser».

Det er 840.000 offentlig ansatte i Danmark, og de har 1,8 millioner pensjonister, dagpengemottakere og trygdede.

Tenketanken viser så til at tallene viser at det vil bli 500.000 flere dansker over 65 år og 350.000 færre i yrkesaktiv alder de nærmeste årene.

De regner så ut at det vil koste hver familie 10.000 mer i skatt dersom man ikke klarer å få flere ut i arbeid.

CEPOS foreslår derfor å endre velferdsordningene i Danmark for å få flere ut i produktivt arbeid. De mener 90.000 flere ville kommet seg ut i jobb dersom man fjernet etterlønn. I tillegg mener de at lavere skatter vil få flere ut i jobb.

Tenketanken mener også at man må endre overføringene til trygdede slik at de følger prisutviklingen og ikke lønnsutviklingen.

FOR MANGE LØNNES AV STATEN:  Her har de nordiske ambassadørene Bent Haakonsen fra Danmark, Arto Mansala fra Finland, Ingimundur Sigfusson fra Island, Kjell Eliassen fra Norge og Mats Hellström fra Danmark tatt et felles løft med en spade i Berlin i 1997. Dansk tenketank mener at det må bli færre som lever av overføringer fra staten. Foto: SCANPIX
FOR MANGE LØNNES AV STATEN: Her har de nordiske ambassadørene Bent Haakonsen fra Danmark, Arto Mansala fra Finland, Ingimundur Sigfusson fra Island, Kjell Eliassen fra Norge og Mats Hellström fra Danmark tatt et felles løft med en spade i Berlin i 1997. Dansk tenketank mener at det må bli færre som lever av overføringer fra staten. Foto: SCANPIX Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!