Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Halve folket vil ha verneplikt for kvinner

45 prosent av Norges befolkning vil ha verneplikt også for jenter. Og det er ikke bare gutta som sier ja.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nesten halvparten av de spurte i en undersøkelse Forsvaret har fått gjennomført, vil innføre kvinnelig verneplikt, skriver Dagsavisen.

37 prosent av norske kvinner vil ha allmenn verneplikt for begge kjønn. 53 prosent av mennene ønsker seg det samme. Totalt er 45 prosent av befolkningen for kvinnelig verneplikt.

- Jeg synes det var overraskende at så mange var for kvinnelig verneplikt. Vi har hatt inntrykk av at det har vært relativt stor motstand mot dette. Det er gledelig at det fordeler seg så jevnt blant kjønnene, sier likestillingsombud Kristin Mile. Selv mener hun det bør være verneplikt for alle eller ingen.

Leder Marit Nybakk (Ap) i Stortingets forsvarskomité, er også overrasket over hvor mange som ønsker seg kvinnelig verneplikt.

- Det er veldig interessant at halve befolkningen er for kvinnelig verneplikt uten at det har vært noen debatt om det. Vi trenger flere jenter i Forsvaret, både blant menige og befal, mener Nybakk. Hun tror det i første rekke vil bli en debatt blant de folkevalgte om sesjonsplikt for kvinnene, og at man derfra kan trekke ut de som ønsker å tjenestegjøre.

Det fortsatt flertall for dagens ordning med allmenn verneplikt, særlig de eldste er positive til denne ordningen. 53 prosent av de unge under 36 år vil heller at Forsvaret skal bemannes med betalte yrkessoldater.

(NTB)

45 PROSENT JA: Kvinneandelen i forsvaret øker. Nå sier halve folket at de vil ha verneplikt for kvinner.