MILLIONER: Skadene på produksjonslokalene og industriområdet er store for Moelven i Trysil. Det har ført til produksjonsstopp ved byggevareleverandøren. Daglig leder Runar Pettersen håper de snart kommer i gang. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
MILLIONER: Skadene på produksjonslokalene og industriområdet er store for Moelven i Trysil. Det har ført til produksjonsstopp ved byggevareleverandøren. Daglig leder Runar Pettersen håper de snart kommer i gang. Foto: Anita Arntzen / DagbladetVis mer

Halve industriområdet står under vann. Moelven taper millioner

En av Trysils største bedrifter er hardt rammet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRYSIL (Dagbladet): Like nord for Trysil sentrum, ved Trysilelva, som har gått kraftig over sine bredder, ligger Moelven industripark. Byggevareleverandøren med 48 ansatte på Trysil-avdelingen har et gigantisk industriområde. Der har det vært produksjonsstans siden fredag.

- Vi har tap i millionklassen. Store deler av produksjonsområdet står under halvannen meter vann. Over halve industriområdet står under vann her nå, og hvor mye skadene kommer til å koste er vanskelig å si, sier daglig leder Runar Pettersen til Dagbladet.

Skjønte hvor dette bar Allerede onsdag forrige begynte flomvannet å trekke inn på industriområdet. Pettersen sier de fort skjønte hvor det bar med vannføringen.

- Vi har ulike tiltak vi må gjøre dersom vannet når et visst punkt. Dette er den røde faresonen og denne nådde vi allerede på torsdag. Det gikk rett opp derfra. Fra søndag til mandag morgen hadde det steget 38 centimeter, sier Pettersen mandag kveld. Samtidig kan han konstatere at vannet har begynt å trekke seg noen centimeter tilbake.

I 1995 ble forsikringsutbetalingen etter flommen minst 15 millioner kroner. Nå har altså produksjonen stått stille siden fredag, og i deler av produksjonsområdet er det hele halvannen meter høyt vann.

Blir dyrt Pettersen vil ikke spekulere i hvor mye skadene og produksjonsstansen vil koste, men bekrefter at dette er millionbeløp.

Moelven er en av de viktigste hjørnesteinsbedriftene i Trysil og omsetter for omtrent 140 millioner kroner i året. Da Dagbladet besøker industriområdet mandag kveld er det kontinuerlig trafikk med store gaffeltrucker som frakter lass med byggevarer og tømmer.

Sjåførene prøver å redde stumpene av de store mengdene tømmer som nå ligger i det som nærmest kan betegnes som en innsjø.

SKADER: Arbeiderne ved Moelven i Trysil har jobbet febrilsk med å redde tømmeret som ikke ligger under vann før det er for sent. Daglig leder Runar Pettersen inspiserer industriområdet som er under vann. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
SKADER: Arbeiderne ved Moelven i Trysil har jobbet febrilsk med å redde tømmeret som ikke ligger under vann før det er for sent. Daglig leder Runar Pettersen inspiserer industriområdet som er under vann. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

- Noe av det første vi måtte gjøre var å tømme flis- og sagmuggslusene, slik at dette ikke skulle flyte nedover elva. Vi vil ikke ha trevirke som kan flyte nedover elva. Vi har også måttet demontere 40-50 elektriske motorer i produksjonsområdet, sier han.

Høysesong Pettersen har holdt de ansatte i sving på tross av produksjonsstans. For sjefen sjøl har det vært lite søvn og mye arbeid de siste dagene.

Sommeren er i tillegg høysesong for salg av byggevarer i tre, og Pettersen håper å få produksjonen opp og gå igjen i så fort som mulig.

- Heldigvis er det flere avdelinger som gjør at vi kan levere som vanlig, sier han.