<strong>GOD SIKT:</strong> Selv om det i år vil bli betydelig færre raketter over det ganske land, får store deler av landet fint vær og god sikt på nyttårsaften. Verst blir det nordpå og i Trøndelag og Møre og Romsdal. Foto: SCANPIX
GOD SIKT: Selv om det i år vil bli betydelig færre raketter over det ganske land, får store deler av landet fint vær og god sikt på nyttårsaften. Verst blir det nordpå og i Trøndelag og Møre og Romsdal. Foto: SCANPIX Vis mer

Halve landet får rakettvær

Fint vær nyttårsaften i sør, men snøbyger nordpå og i Midt-Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Sjekk været i Oslo, Trysil, Kvitfjell, Hovden, Sauda, Kongsvinger, Tromsø, Oppdal og Rauland.

(Dagbladet.no): På Finnmarkskysten blåser det fortsatt opp til full storm, og her fortsetter uværet utover kvelden. I Honningsvåg har det gått hardt ut over både biler og hustak, og folk oppfordres fortsatt til å holde seg inne. Men i natt blir det bedre.

Sjekk været der du er her.

Bedre i Finnmark i natt
- Vinden i Finnmark vil minke i natt, og gå over i nordvestlig vind som blir adskillig svakere. Samtidig vil temperaturene bli lavere, sier vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt i Tromsø, Sjur Wergeland.

Han forteller om store problemer i Honningsvåg i dag.

- Her har den kraftige østavinden stelt i stand trøbbel. En observasjon fra Fruholmen fyr i dag melder om full storm, sier Wergeland.

Men nyttårsaften blir litt bedre også i Nord-Norge.

Fyrverkeriregler:

Klikk for innholdFakta om fyrverkeriregler
* Forbered fyrverkerioppskytingen i dagslys.
* Les bruksanvisningen nøye før bruk.
* Kontroller at fyrverkeriet ikke er skadd.
* Sørg for at fyrverkeriet ikke kan velte.
* Sitt på huk, tenn lunta med strak arm og fjern deg straks langt unna.
* Ikke tenn fyrverkeri på nytt dersom det ikke tenner ved første forsøk.
* Hold god avstand fra oppskytingen.
* Alkohol og fyrverkeri hører ikke sammen.
(Kilde: Norsk Brannvernforening) (NTB)

- Selve nyttårskvelden får hele Nord-Norge nordvestlig vind og perioder med kuling. Det vil også bli perioder med snøbyger. Men det blir bedre enn i dag, sier Wergeland.

Uvær i Nordland
I Nordland blir det skikkelig ille natt til nyttårsaften, og de som er ute i bil bør være forsiktige.

- Natt til onsdag passerer et lavtrykk midt over Nordland som vil gi kortvarig full storm. Men den går forholdsvis raskt over, sier Wergeland.

De som skal i bil over Saltfjellet eller Bjørnfjell den natta må være forberedt på stengte veier.

Også i Trøndelag og Møre og Romsdal kan det bli vanskelig å se fyrverkeriet på nyttårsnatta. For her blir det snøbyger.

- Det kan bli tildels kuling langs kysten nord for Stadt og Dovre, med noen sludd og snøbyger. Men sør for Stadt og Dovre blir det lite eller ingen nedbør, og tildels pent vær, sier Arild Mentzoni, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt i Oslo.

Det betyr at både Østlandet, Vestlandet og Sørlandet får fint og ganske kaldt nyttårsvær.

Fyrverkeriskader:

* I forbindelse med fjorårets nyttårsfeiring ble 155 personer skadd av fyrverkeri.
* Bruk av raketter med styrepinne var årsak til sju av ti skader, mens effektbatterier og annet bakkefyrverkeri var involvert i 15 prosent av ulykkene.
* Over 700 personer har blitt skadd av fyrverkeri i løpet av de siste fem årene.
* Først og fremst er det snakk om skader på øyne og fingre i tillegg til skader på bygninger.
* Mange av ulykkene skyldes tankeløs fyrverkeribruk av alkoholpåvirkede personer.
(Kilder: Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) og NTB)
Klikk for innhold


Kaldere over hele landet
Et lavtrykk som ligger over Spitsbergen nå vil bevege seg sørover, og ta med seg kaldere temperaturer over hele landet.

- Temperaturene vil synke i løpet av dagen på onsdag, og enkelte steder, særlig i indre deler av Østaldet og Sørlandet, blir det kaldt, sier Mentzoni.

Når det gjelder fjellovergangene i Møre og Romsdal og Trøndelag kan det bli  en del snø på onsdag, så her bør nyttårsfarerne være på vakt.

- Akkurat nå er det mest vær nordpå, og det er her vi får et størst skille i forhold til morgendagen. Samtidig er det ganske betegnende at det skjer et skifte i været og blir kaldere rundt nyttår, sier vakthavende meteorolog ved Storm weather centre, Stig-Arild Fagerli.

Sjekk ditt nyttårsvær her.

Rakettforbud
Altså, kort oppsummert: Kle godt på deg uansett hvor du er nyttårsaften, sats på de lovlige, lavtgående rakettene - de vil du sannsynligvis se over hele landet. Og i Oslo vil du nesten helt sikkert kunne nyte byfyrverkeriet. I Oslo skjer dette fra Ola Narr, Frognerparken, Ekebergsletta og ved IKEA på Furuset.

P.S. I år er det altså forbudt for privatpersoner å skyte opp raketter med styrepinne ove rhele landet. Kun bakkefyrverkeri er tillatt.

<strong>FORBUDT:</strong> Branninspektør Morten Engmann i Oslo Brann- og redningsetat informerte om de nye reglene om fyrverkeri og nyttårsaften, der blant annet bruk av pinneraketter blir totalforbudt. Kun oppskytningspakker og stjerneskudd vil bli tillatt. Foto: Heiko Junge / SCANPIX
FORBUDT: Branninspektør Morten Engmann i Oslo Brann- og redningsetat informerte om de nye reglene om fyrverkeri og nyttårsaften, der blant annet bruk av pinneraketter blir totalforbudt. Kun oppskytningspakker og stjerneskudd vil bli tillatt. Foto: Heiko Junge / SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer