- Halve Norge ser VM i arbeidstida

Telenor opplever VM-tall de aldri hadde trodd de skulle få se. Samtidig velger stadig flere å streame VM-sendingene.

 FOLKEHAV:  Det var stappfullt i Holmenkollen da Petter Northug gikk inn til VM-gull søndag. Da ble det også satt Telenor-rekord. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
FOLKEHAV: Det var stappfullt i Holmenkollen da Petter Northug gikk inn til VM-gull søndag. Da ble det også satt Telenor-rekord. Foto: Håkon Mosvold Larsen / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Telenor har opplevd rekordhøye tall i Holmenkollen og på Universitetsplassen i Oslo (der medaljene deles ut). Samtidig når streamingen av VM-sendingene over internett nye høyder, noe som kan skape treghet på nettet enkelte steder.

Men det er særlig mobilbruken i VM-området og Universitetsplassen som er snakkisen hos Telenor. Aldri har selskapet sett større tall enn de gjør nå for tiden.

Rekorden ble satt mellom klokken 11 og 12 søndag. Det var i timen før mennenes 30 kilometer med skibytte skulle begynne, og folk  brukte kanskje mobilen for å fortelle om forventningene før Petter Northug gikk inn til sitt første gull i Kollen.

Basestasjonen på Besserud registrerte ca. 38.000 nye oppkoblinger i den timen.

- Enormt - Det er helt enormt. Jeg må si jeg er overrasket over at det ble slike tall. Vi kjørte en analyse på forhånd om hvor mye trafikk det var mulig å få på en baestasjon, og vi trodde aldri vi skulle få slike tall, sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor.

Søndagen markerte seg også i timen mellom klokken 13 og 14. Da var det gjennomsnittlig rundt 303 samtaler samtidig fra området rundt VM-løypene.

- Vi har aldri hatt så mye trafikk på et så lite område som det vi har sett nå. Vi har brukt svært mye tid og krefter på å dimensjonere riktig i forkant av dette, sier Amundsen.

- Halve Norge ser VM i arbeidstiden Internettleverandøren Ventelo merker også godt at det er VM i landet. Streamingen av VM-sendingene skaper utfordringer.

- Vi merker veldig godt at det er VM. Vi har lagt ut en driftsmelding der vi sier at enkelte kan merke lengere responstid fordi det har vært topper i nettet under selve øvelsene, sier kommunikasjonssjef Heidi Egede-Nissen i Ventelo til Dagbladet.

- Man kan vel si at det virker som om halve Norge ser på Vm i arbeidstiden på PC-ene sine. Det er en ny verden vi må forholde oss til, sier Egede-Nissen.

Hun forteller at Ventelo, som de andre, har forberedt seg på nettopp dette, og at det ikke har vært noen store problemer. Det kan heller ikke Telenor rapportere om, selv om de også har merket seg økt trafikk som følge av VM-streamingen.

Gode streamingtall NRK kan melde om 391.061 daglige brukere av livestreamingen i gjennomsnitt. For statskanalen ble den foreløpige toppen nådd mandag, da Marit Bjørgen imponerte alle med en kruttsterk seier på 10-kilometeren i klassisk stil.

Da hadde NRK 901.589 streaminger på nett, noe som er soleklart mest så langt i VM. Også torsdag i forrige uke, da VM ble innledet med sprint, var det mange som streamet, 782.028 i tallet.

- Skyhøyt, rett og slett, sier NRKs analysesjef Kristian Tolonen til Dagbladet.

 MARKANT:  Telenors graf viser at det var en markant økning i mobiltrafikken rundt Petter Northugs gulløp sist søndag.
MARKANT: Telenors graf viser at det var en markant økning i mobiltrafikken rundt Petter Northugs gulløp sist søndag. Vis mer