Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Halve Norge setter barnetrygden inn på sparekonto

- Bør behovsprøves, mener eksperter.

 Sparer barnetrygda:  Nesten halvparten av norske foreldre sparer hele eller deler av barnetrygden hver måned.  
Foto: Geir Bølstad.
Sparer barnetrygda: Nesten halvparten av norske foreldre sparer hele eller deler av barnetrygden hver måned. Foto: Geir Bølstad. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nesten halvparten av norske barnefamilier setter barnetrygden inn på sparekonto for å bruke pengene når barna blit voksne. Dette viser en måling Ipsos MMI har gjort for DNB.

Utdanning, bolig og førerkort er det de fleste oppgir å spare pengene til.

Ansvarlig redaktør i Dine Penger, Tom Staavi, mener behovsprøving derfor kan være aktuelt.

- De som har råd til å sette barnetrygden inn på konto kan man anta tjener godt, og dermed betaler mer skatt. Sånn sett for de mer igjen for skatten de betaler, sier han til NRK.

- Men, dersom man er opptatt av utjevning, som vi jo er i Norge, så kan ikke jeg tenke meg noe bedre utjevningstiltak enn behovsprøving av barnetrygden. Altså, at de som tjener mye ikke får, mens de som tjener lite får mer, sier han videre.

Statssekretær Kjetil Andreas Ostling fra Barne- og likestillingsdepartementet er ikke enig i dette.

- Dersom vi går inn for behovsprøving av et velferdsgode, åpner det for å legitimisere behovsprøving av andre goder. Det kan for eksempel være maksbetaling for foreldre med barn i barnehage, blå resepter og egenandel hos leger. Det er derfor et viktig prinsipp at vi har universelle ordninger som skaper likhet og forutsigbarhet, sier han til NRK.

Borgerlig splittelse
Venstre er for en slik behovsprøving.

- Isteden for å smøre tynt ut til en middelklasse som har det godt nok fra før, bør barnetrygda rettes mot dem som trenger den mest, sier lederen for Venstres programkomite, Guri Melby til Vårt Land.

Høyre, Fremskrittspartiet, SV og Senterpartiet er alle i mot behovsprøving av barnetrygden.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media