Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trafikk og påske:

Halve Norge skal på farta: Slik blir påsketrafikken

I snitt skjer det 100 trafikkulykker hver påske. Her er de mest trafikkerte strekningene, de alternative rutene og Vegvesenets beste råd.

FØLGER MED: Vegvesenets fem veg<span style="background-color: inherit;">trafikksentrale</span><span style="background-color: inherit;">r &nbsp;-&nbsp;</span><span style="background-color: inherit;">i Oslo, Porsgrunn, Bergen, Trondheim og Mosjøen&nbsp;</span><span style="background-color: inherit;">-&nbsp;</span><span style="background-color: inherit;">vil ved hjelp av kamer</span><span style="background-color: inherit;">aer, tellepunkter&nbsp;</span><span style="background-color: inherit;">og rapporter&nbsp;</span><span style="background-color: inherit;">gi&nbsp;</span><span style="background-color: inherit;">aktuell&nbsp;</span><span style="background-color: inherit;">informasjon over hele landet. Her er trafikkoperatør Morten&nbsp;</span><span style="background-color: inherit;">Eitran. Foto: Statens Vegvesen</span>
FØLGER MED: Vegvesenets fem vegtrafikksentraler  - i Oslo, Porsgrunn, Bergen, Trondheim og Mosjøen vil ved hjelp av kameraer, tellepunkter og rapporter gi aktuell informasjon over hele landet. Her er trafikkoperatør Morten Eitran. Foto: Statens Vegvesen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Påske er ensbetydende med ferie for mange nordmenn - og en gylden mulighet til å senke stressnivået.

Og akkurat dét er et av Statens Vegvenens viktigste råd til folk som skal ut i påsketrafikken.

- Stress ned. Alle skal trygt fram, er Vegvesenet klare beskjed

Ifølge Vegvesenet planlegger mer enn halve Norges befolkning tur i påsken. Men med stor trafikk og skiftende vær kan det bli krevende, påpeker de i en pressemelding.

- Påskefolket er flinke og ansvarlige i trafikken. Men vær likevel på vakt. Selv med en sein påske kan det fortsatt bli skiftende vær- og føreforhold, spesielt på og over fjellene. Økt trafikk betyr økt risiko, sier veidirektør Terje Moe Gustavsen.

Se egen grafikk for de mest trafikkerte strekningene og alternative ruter.

I påsken vil dessuten Statens vegvesens fem vegtrafikksentraler gi løpende informasjon om trafikkavvikling og veiforhold.

GRAFIKK: Kjell Erik Berg / Dagbladet
GRAFIKK: Kjell Erik Berg / Dagbladet Vis mer

Dødsulykker

Hver påske skjer det om lag 100 trafikkulykker med personskader, ifølge tall fra Vegvesenet. I fjor mistet to livet i påsketrafikken, mens det tilsvarende tallet for de fem foregående årene har variert fra fire til sju personer.

- Om du tilpasser farten etter forholdene, ikke stresser og sikrer både passasjerer og last, bidrar du til en trafikksikker påske for både deg, dine og alle andre som ferdes på norske veger. Mange har det ubegripelig travelt i påsketrafikken. Men alle skal trygt både fram og tilbake, sier veidirektøren.

I fjor registrerte Statens vegvesen 76 alvorlige trafikkulykker i løpet av påsken, hvor to personer mistet livet og 11 ble hardt skadd. I gjennomsnitt de ti siste påskene har fire personer mistet livet.

- Bak hver eneste ulykke er det en tragedie som rammer familie, kolleger, venner og lokalsamfunn. Vi har alle et felles ansvar for å redusere risikoen. Vi skal ha alle trygt fram i påska, sier vegdirektør Terje Moe Gustavsen.

Trygg i bilen

Et av Vegvesenets beste tips for en trygg påsketur er å laste bilen riktig.

- Ved en ulykke eller bråbrems vil usikrede gjenstander bak slynges fremover. Dette utgjør en stor fare for fører og passasjerene. Mangelfull og dårlig sikring av last i bil fører til at skadeomfanget blir større i mange ulykker, sier vegdirektøren, som anbefaler følgende lasting:

  • Store gjenstander skal plasseres i bagasjerommet. De bør sikres med stropper eller bagasjenett.
  • Oppbevar små gjenstander i hanskerommet eller under setet.
  • Tunge ting skal så lavt som mulig i bilen.
  • Legg de letteste gjenstandene øverst, men bare opp til nakkestøttene på baksetet.
  • Ikke oppbevar gjenstander på hattehylla.
  • Pass på at du ikke stabler bagasjen slik at sikten hindres.
  • Fordel lasten fra side til side så godt det lar seg gjøre, og legg de tyngste gjenstandene nederst, i midten og så langt foran som mulig.
  • Bruk innebygde kroker der det finnes for å hindre at tung last sklir.
  • Skiboks gir ekstra plass, men egner seg best til lette gjenstander. En tung skiboks på taket endrer bilens kjøreegenskaper, spesielt i svinger.
  • Følg instruksjonsheftets anvisninger om maksimal last (vanligvis 40 - 90 kg)