Halve Norge vil etterforske pensjonsjukset

Og Økokrim kan ta tak i saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nordmenn er nådeløse og opprørte etter avsløringen av de tidligere stortingspolitikerne som, ifølge Riksrevisjonen, urettmessig har mottatt 5,7 millioner kroner pensjon.

Hele 47 prosent av de 1001 spurte i Norstats spørreundersøkelse for Dagbladet i går kveld sier entydig «ja» til at stortingspensjonistene bør politianmeldes. 38 prosent sier «nei», mens 16 prosent svarer «vet ikke».

- Folk forbannet

En majoritet av mennene, 52 prosent, vil at politiet settes på saken, mens kvinnene er litt mer tilgivende, bare 42 prosent vil politianmelde. Det er også klare landsdelsforskjeller. Folk på Vestlandet og i Oslo er klart mildest stemt overfor politikerne, mens det er en majoritet i resten av landet for politianmeldelse.

- Folk er skikkelig forbannet, og det er en klar støtte i folket for å politianmelde saken. Men det ser ut til at folk, dess nærmere deres egen situasjon er stortingsrepresentantenes, jo mer forståelsesfulle er de. Folk fra Oslo, med omtrent samme lønn og utdanning, vil ikke anmelde, sier valgforsker Frank Aarebrot.

Han tror det er folk oppfatter politikerne som er blitt tatt av Riksrevisjonen svært forskjellig.

- Betal tilbake

- De har brukt ulike strategier. Thorbjørn Berntsen prøvde seg på en populistisk og lettvint bagatellisering. Nå er han virkelig i trøbbel. Mens Kjell Magne Bondevik la fram skriftlig dokumentasjon, og han står mye sterkere nå. Som min kollega Tor Midtbø har formulert det: Det er ofte sånn i politiske skandaler at det ikke er selve saken, men hva de gjør etterpå som er avgjørende for folks anseelse, sier Aarebrot.

FLERTALLET VIL GRANSKE: En meningsmåling viser at halve Norge vil at politikerne, som Riksrevisjonen har avslørt, skal etterforskes av politiet. Foto: ERLEND AAS/SCANPIX
FLERTALLET VIL GRANSKE: En meningsmåling viser at halve Norge vil at politikerne, som Riksrevisjonen har avslørt, skal etterforskes av politiet. Foto: ERLEND AAS/SCANPIX Vis mer

Selv om folket er delt i spørsmålet om politianmeldelse, er det ingen tvil om at nesten alle mener stortingspensjonene er for rause og at de som er blitt tatt må betale tilbake pensjonen de har fått.

81 prosent av de spurte i undersøkelsen fra Norstat mener at politikerne må betale tilbake det de har fått, mens bare 12 prosent mener de kan beholde pengene. Sju prosent vet ikke.

77 pst. vil ha slutt på at stortingspensjonister kan ha inntekt i tillegg til pensjonen, uten pensjonskutt.

Økokrim følger saken

Økokrim kan også på eget initiativ gå inn i pensjonssaken på Stortinget. Det sier Økokrim-sjef Einar Høgetveit til Dagsavisen.

- Denne saken krever ikke anmeldelse. I prinsippet er det mulig å gå inn i den hvis man ønsker det, sier Høgetveit.

Han legger ikke skjul på at landets sentrale enhet for etterforskning og påtale av økonomisk kriminalitet har fulgt nøye med på avdekkingen av saken:

- Vi leser avisene og følger med på dette, men vi pleier ikke å si hva vi akter å foreta oss. Det er ofte litt ugreit å uttale noe om et saksforhold som det godt kan bli politisak ut av, sier han.

Halve Norge vil etterforske pensjonsjukset

Kan gi to år

Skulle sakene ende helt i rettssystemet, vil urettmessige pensjonsutbetalinger kunne gi opp til to års fengsel, selv om mottakeren har vært i god tro, forklarer jusseksperter til Dagsavisen.

Normalt vil slike forhold vurderes opp mot bedrageribestemmelsene i straffeloven, med varierende strafferammer fra inntil to års fengsel for grovt uaktsomt bedrageri, til inntil seks års fengsel for grovt bedrageri.