Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Halve skolen sendt hjem - seks grader i klasserom

I Larvik måtte lærerne søke lunsjtilflukt i kjelleren.

 LENGE TIL VÅR OG KORTBUKSE:  En varmepumpe sviktet i helgen, og over halvparten av elevene på Valby skole i Larvik ble sendt hjem igjen i dag fra isende kade klasserom. Foto: Valby skoles hjemmeside.
LENGE TIL VÅR OG KORTBUKSE: En varmepumpe sviktet i helgen, og over halvparten av elevene på Valby skole i Larvik ble sendt hjem igjen i dag fra isende kade klasserom. Foto: Valby skoles hjemmeside. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hvor varmt bør det være i et klasserom ?

Iallefall varmere enn det som møtte elevene på Valby skole i Larvik mandag morgen.

Etter en helg med det noen kaller sprengkulde og andre gjenkjenner som vanlig østlandsvinter, ble det et aldri så lite temperatursjokk for små og store som var ekstra kjappe for å komme innendørs i morges.

I det kaldeste klasserommet var det seks grader pluss, og elever ble sendt hjem igjen. Årsaken var en varmpumpe som hadde sviktet når det gjaldt som mest, melder Østlands-Posten.

Her kan du sjekke vær og temperatur der du skal oppholde deg i dagene framover.

Over 80 sendt hjem
Ved 11.30-tiden oppsummerer rektor Sissil Thygesen Grøtterød overfor Dagbladet at alle elever i 4.,5., 6. og 7. klasse er sendt til en undervisningsfri dag i varmere hjemmeomgivelser.

Det vil si drøyt 80 av skolens 133 elever.

Først hadde klasseforstanderne  en hektisk jobb med å kontakte alle foresatte, slik at elevene ikke kom hjem til stengt dør.

- Vi har akkurat sjekket temperaturen i det andre bygget der 1., 2. og 3. klassene holder til. Der er det 20 grader, og undervisningen går som normalt. SFO for de samme klassene blir også samlet her, og går som normalt i ettermiddag. Det regner vi også med at undervisningen i det stengte bygget gjør fra tirsdag igjen, sier rektor.

Som ble oppringt klokka 06.50 i morges fra førstemann på jobb om at noe var isnende galt.

- Hvilke temperaturregler gjelder ?

- For oss voksne er det Arbeidsmiljøloven som gjelder. Og det er Opplæringslovens paragraf 9A om elevenes arbeidsmiljø som gjelder for dem. Der står det ikke noen spesifikke tallgrenser for temperatur så vidt jeg kan huske i farta. Men her på skolen regner vi 21 pluss som det optimale.

- Vi sier at det BØR være 19-20. Og så blir det en vurdering under det. I det ene bygget her var det mellom 6 og 14 grader i klasserommene, og det er ikke forsvarlig.
 
Lærerlunsj i kjelleren
Rektor har holdt varmen med på løpe rundt med gradestokken.

- Hvor kaldt er det på ditt kontor ?

- Det var  + 5 da jeg kom og nå midt på dagen er det opp i + 9.

- Og på lærerværelset ?

- På personalrommet er det også + 9, og vi tar lunsjen nede i kjelleren i et rom som er litt varmere.

20 - 24
Og slik er veiledende regler beskrevet i «Helsedirektoratets veileder til forskrift om miljørettet helsevern i barnehafer og skole» - side 35:

Romtemperatur: Mellom 20 - 24 grader Celsius om vinteren og 23 - 26 om sommeren. Overskridelser må kunne godtas om sommeren, men helst ikke over mer enn to uker.

Golvtemperatur: 19 - 26 grader.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media