Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Halve Ukraina reiser seg mot Janukovitsj etter demonstrant-drapene

Og president Viktor Janukovitsj fortsetter å true sine motstandere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KIEV (Dagbladet): By etter by i det vestlige Ukraina ble i dag tatt over av opposisjonen.

President Viktor Janukovitsj kan være i ferd med å miste kontrollen i halve Ukraina.

I den vest-ukrainske «hovedstaden» Lviv skal det lokale sikkerhetspolitiet Berkut ha oppløst seg selv, og alle skal kollektivt ha sagt opp sine stillinger.

Dette skjedde etter at demonstranter på torsdag tok seg inn i byens guvernør-administrasjon, og tvang guvernøren, som er sentralregjeringens representant, til å skrive sitt oppsigelsesbrev.

Det finnes nå knapt en regjeringstro stemme igjen i Lviv, som har omlag 730 000 innbyggere.

Politi støtter demonstranter Tilsvarende ting skjedde i går i by etter by i Vest-Ukraina. Flere byer er tatt over av opposisjonen, og det var i går kamper i byer som Ushgorod, Kirovograd og Nikolajev.

TOK LVIV: Regjeringskritiske demonstranter stormet og okkuperte bygninger i en rekke byer i det vestlige Ukraina i dag. I Lviv ble det bygget barrikader rundt administrasjonsbygningen, i det som regnes som den vest-ukrainske «hovedstaden». Foto: YURIY DYACHYSHYN /  AFP PHOTO
TOK LVIV: Regjeringskritiske demonstranter stormet og okkuperte bygninger i en rekke byer i det vestlige Ukraina i dag. I Lviv ble det bygget barrikader rundt administrasjonsbygningen, i det som regnes som den vest-ukrainske «hovedstaden». Foto: YURIY DYACHYSHYN / AFP PHOTO Vis mer

LES OGSÅ: Volden sprer seg til flere steder i Ukraina

Politiet, som ligger under Innenriksdepartementet, er rekruttert lokalt, og støtter derfor demonstrantene.

Politiet er i en dramatisk skvis mellom å være lojale mot sentralregjeringen og president Janukovitsj, og å gi sin støtte til lokalbefolkningen som de er en del av.

I byer som Uzhhorod, Lutsk, Khmelnytskji, Zhytomyr and Sumy var det i går kveld kamper mellom politi og demonstranter, melder ukrainske og russiske medier.

Det som har motivert folket i det vestlige Ukraina er drapene på demonstranter mandag, da minst fem ble drept, og rundt ti skal fortsatt være savnet etter at de ble tatt av det brutale opprørspolitiet Berkut.

Hva som har skjedd med disse er uklart, men en ble funnet død i et skogholt utenfor hovedstaden Kiev.

Janukovitsj: Gjør alt jeg kan Samtidig lovte president Janukovitsj i går å bytte ut regjeringen i det ekstraordinære sesjonen i parlamentet som er annonsert tirsdag.

Men samtidig som han kom med sin hittil største innrømmelse i denne dramatiske krisa i Ukraina, fortsatte Janukovitsj å true sine motstandere.

- Jeg vil gjøre alt jeg kan for å stanse denne konflikten, å stanse volden og gjenopprette orden. Hvis vi klarer å stanse de radikale på en minnelig måte, så vil vi gjøre det på en minnelig måte. Hvis ikke vil vi bruke alle lovlige metoder som Ukrainas lover åpner for, sa Janukovitsj til en gruppe prester, ifølge Kyiv Post.


   

Det betyr blant annet å bruke de rigorøse lovene som er skreddersydd for å slå ned på demonstrasjoner som han fikk vedtatt i forrige uke, og som er grunnen til de voldsomme protestene mot ham som nå sprer seg som gressbrann i landet.

denne fotobloggen kan du se dramatiske og spektakulære bilder fra demonstrasjonene i den ukrainske hovedstaden.

Hele Norges coronakart