Halve verden kritiserer Libya-angrep

Kadhafi høster støtte, særlig i Sør-Amerika

STØTTER KADHAFI Venezuelas president, Hugo Chavez, har lenge vært Kadhafis støttespiller. Foto: EPA/SABRI ELMHEWI
STØTTER KADHAFI Venezuelas president, Hugo Chavez, har lenge vært Kadhafis støttespiller. Foto: EPA/SABRI ELMHEWIVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Libyske militærinstallasjoner er nå uder angrep fra vestlige styrker. Den libiske statskanalen hevder at så langt er 48 personer er drept og 150 skadet i angrepene.

Påstandene lar seg så langt ikke verifisere fra andre kilder.

- Korstog mot Libya Kadhafi selv kaller angrepene et korstog mot Libya.

- Benghazi vil ikke la verken amerikanerne, italienerne eller de andre komme og ta vår ære. Vi vil ikke tillate at de tar over Benghazi. Krigen vil avsluttes på bakken, de blir nødt til å komme ned hit for å kjempe, og de vil bli bekjempet, sier Kadhafi.

Mohammed al-Zwei, presidenten i det libyske folkeparlamentet stiller seg også uforstående til vestlige angrep.

- Disse barbariske angrepene mot den libyske befolkningen kommer selv om vi har annonsert våpenhvile mot den bevæpnede militiaen, som er en del av al-Qaida og Islamsk Maghreb, sier han til libysk TV.

Kina og Russland imot Kadhafi høster også forskjellige nivåer av støtte fra store deler av verden. Kina er heller ikke fornøyde, ifølge nyhetsbyrået RIA Novosti.

- Kina har notert seg den siste utviklingen i Libya, og beklager sterkt militære angrep. Libyas suverenitet, uavhengighet, enhet og territorial integritet burde respekteres, heter det i uttalelsen fra utenriksminister, Jiang Yu, som også kritiserer Vesten for å eskalere den væpnede konflikten.

Russiske myndigheter er også imot en militær intervensjon, og kaller resolusjonen i Sikkerhetsrådet for «forhastet». I dag ønsker de en stopp på det de kaller «ikke-målrettede angrep» fra USA, Storbritannia og Frankrike, skriver Reuters. Russland har vetorett, men de avslo fra å stemme over resolusjonen, i likhet med Kina.

Avsto fra å stemme Med andre ord, de brukte ikke sin vetorett til å stoppe resolusjonen som åpnet for militære tiltak mot Libya. Brasil, Tyskland og India stemte heller ikke.

Russia Today har et intervju med Muammar Kadhafi på torsdag. Der sier han at kun Russland, Kina og India kan få oljekontrakter i Libya. Av vestlige land, sier han at kun Tyskland har en sjanse. Intervjuet var omtrent samtidig med avstemningen i Sikkerhetsrådet om resolusjon mot Libya. De samme landene unnlot å stemme.

Etter innledende skepsis mot resolusjonen, skiftet nå Tyskland mening, og gir forsiktig støtte til den miliære aksjonen, men har så langt ikke tilbudt å bidra selv, skriver nyhetsbyrået AP.

Afrika imot Den afrikanske union motsetter seg enhver utenlandsk militær intervensjon i Libya, heter det i en uttalelse fra Mauritanias president Ould Abdel Aziz, etter at representanter fra unionen holdt et møte i landet.

Kravet om stans i de utenlandske angrepene kommer etter at vestlige stormakter lørdag gjennomførte luftangrep og rakettangrep rettet mot en rekke mål i Libya, skriver NTB.

Den afrikanske union har også klaget på at de ikke får lov til å besøke Kadhafi i Tripoli. Libya er medlem av unionen og har gitt mye økonomisk støtte til organisasjonen, ifølge AFP.

Sør-Amerika raser Venezuelas president, Hugo Chavez, krever at den militære aksjonen stopper umiddelbart. Han mener at USA og deres europeiske partnere har politiske interesser i å angripe landet, deriblant olje, melder blant annet nettstedet news.com.au.

- Dette er menn av krig. For en uansvarlighet. Bak dette er USAs hånd og deres europeiske allierte. I stedet for en fredelig løsning, velger de mer død, mer krig, sier han til søramerikanske medier, blant annet VTV og TeleSur.

Chavez får støtte fra både Fidel Castro og andre søramerikanske presidenter, deriblant:

Presidenten i Bolivia, Evo Morales, Nicaraguas Daniel Ortega og Ecuadors Rafael Correa.

- Det er slik de er. De finner opp problemer med Kadhafi for å få tak i oljen, sier Morales.

- Vesten lyver Tidligere i mars hevdet avisen Jerusalem Post at Ortega tilbød Kadhafi tilflukt i Nicaragua, noe som ble blankt avvist.

- Det var en del av en kampanje for å ødelegge Kadhafis rykte og rettferddigjøre militær aggresjon mot Libya, var den offisielle uttalelsen fra Nicaragua ifølge Turkish Weekly.

De hevder at påstanden om at Kadhafi angriper sivile er en løgn. De mener at konflikten i Libya er en heroisk forsvarskrig mot USA og NATO, som er i ferd med å gjennomføre en statskupp i Libya.

Resolusjonen Her er de sentrale elementene i resolusjonen 1973 fra FNs sikkerhetsråd som åpnet for vestlig intervensjon mot Kadhafi.

- Krav om umiddelbar våpenhvile og stopp i voldsbruken mot sivile.
- Flyforbudssone over Libya.
- Gir mulighet til å bruke «alle mulige midler» til til å beskytte sivil befolkning og sivile områder.
- Resolusjonen forbyr en utenlandsk invasjonsstyrke.
- Slår fast at alle verdier eid eller under kontroll av det libyske regimet, skal beslaglegges og verdiene skal gis tilbake til folket.

Hizbollah har også slengt seg på, og mener intervensjonen i Libya kan bane vei for innblanding i alle arabiske land.

- Det faktum at de fleste arabiske og muslimske ledere ikke tok ansvar, åpnet for vestlig intervensjon i Libya. Vi vet ikke hvilken vei dette går, men det baner vei for utenlandsk intervensjon i alle arabiske land, noe som vil føre oss tilbake til okkupasjonens, koloniseringens og splittelsens dager, sier leder Sayyed Hassan Nasrallah.

10 sier ja, 5 vet ikke: Avstemningen i FNs sikkerhetsråd 17. mars som åpnet for militære tiltak mot Libya. Kina, Russland, Tyskland og Brasil avslo fra å stemme. AFP PHOTO/Stan HONDA
10 sier ja, 5 vet ikke: Avstemningen i FNs sikkerhetsråd 17. mars som åpnet for militære tiltak mot Libya. Kina, Russland, Tyskland og Brasil avslo fra å stemme. AFP PHOTO/Stan HONDA Vis mer