Halvnakne kvinner provoserte

«Å tjene penger på salg av kropp er hallikvirksomhet» mener Ottar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kvinnedagen ble markert i Bergen med demonstrasjon mot halvnakne kvinner i utstillingsvinduer, ødeleggelse av en sexbutikk og ordføreren som delte ut likestillingspris til en politisk motstander.

Over 100 demonstranter møtte da seks undertøysmodeller stilte opp i utstillingsvinduene til en klesbutikk i Bergen sentrum tirsdag ettermiddag.

Butikken og arrangøren av en missekonkurranse hadde annonsert et undertøyshow kort før hovedmarkeringen av 8. mars i Bergen. Det provoserte en rekke kvinneorganisasjoner.

Protester

Demonstrantene kom fra Kvinnegruppa Ottar, Kvinnefronten og andre grupperinger som ikke likte at butikken brukte kvinnedagen til å vise halvnakne kvinnekropper.

Moteshowet var annonsert på forhånd, men det vekket moderat interesse blant bergensere på vei hjem fra jobb.

Demonstrantene og et fulltallig pressekorps førte imidlertid til at noen hundre mennesker samlet seg utenfor butikken i Olav Kyrres gate i Bergen sentrum.

De seks undertøymodellene sto rolig i vinduene i rundt 20 minutter mens demonstrantene ropte slagord og klistret opp løpesedler med tekster som «Å tjene penger på salg av kropp er hallikvirksomhet».

Ottar protesterer: Seks modeller i undertøy stilte opp i utstillingsvinduene i en klesbutikk i Bergen tirsdag ettermiddag. Et slikt arrangement på kvinnedagen provoserte en rekke kvinnegrupper, som demonstrerte utenfor butikken og klistret papir over vinduene. Foto: Scanpix
Ottar protesterer: Seks modeller i undertøy stilte opp i utstillingsvinduene i en klesbutikk i Bergen tirsdag ettermiddag. Et slikt arrangement på kvinnedagen provoserte en rekke kvinnegrupper, som demonstrerte utenfor butikken og klistret papir over vinduene. Foto: Scanpix Vis mer

Butikken stilte med vakter, men de forholdt seg rolig og demonstrasjonen løste seg opp etter at modellene trakk seg tilbake.

Likestillingspris

Demonstrasjonen ble en opptakt til den mer offisielle 8.mars-markeringen på Torgallmenningen der flere hundre mennesker samlet seg.

De fikk høre en representant for Kvinnegruppa Ottar tale varmt for kriminalisering av horekunder før hovedtaleren, SV-politikeren Oddny Miljeteig, kritiserte norske myndigheters behandling av kvinnelige asylsøkere.

Miljeteigs innlegg falt i god jord, og det var ivrig klapping da Bergens ordfører, Herman Friele, kort etter kunne bekjentgjøre at Bergen bys likestillingspris i år går til nettopp Oddny Miljeteig. Det er 19. gang prisen deles ut.

Ordføreren sa deretter mange pene ord om sin politiske motstander, blant annet at hun har et utrettelig engasjement og at hun setter likestillingsarbeidet i en samfunnsmessig sammenheng. (NTB)

Løpesedler: «Å tjene penger på salg av kropp er hallikvirksomhet» sto det skrevet på plakater og klistrelapper.