Halvorsen ber sparebankene dekke kommunenes tap

Kristin vil at Terra og 78 Sparebanker skal dekke kommunenes tap. Jens legger ansvaret på komunene og mener de har sløst bort penger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): – Begrunnelsen Kredittilsynet har gitt er drepende kritikk, sier finansminister Kristin Halvorsen.

Kredittilsynet har vurdert Terra-skandalen og trukket tilbake Terra Securities’ konsesjon.

Det medførte at Terra Securities har slått seg selv konkurs, og at de fire involverte nordlandskommunene kan tape 350 millioner kroner, mens konsernsjef Ola Sundt Ravnestad trekker seg og får en fallskjerm på 5,5 millioner.

Kristin Halvorsen uttalte seg i dag om skandalen i Stortingets vandrehall. Hun er ikke nådig i kritikken mot selskapet.

– At de nå går konkurs tyder slik jeg ser det på at de føler at de ikke har noe godt forsvar, sier Halvorsen.

Siden Terra Securities har slått seg konkurs, vil kommunenes krav høyst sannsynlig bli del av konkursbooppgjøret. BI-professor Hans Robert Schwencke sier nordlandskommunene da vil komme bakerst i køen.

Terra sier at de ikke har noen penger til kommunene.

Kristin Halvorsen ber Terra-Gruppen, som eier Terra Securities, likevel ta ansvar for situasjonen.

KLOKKEKLAR: Finansminister Kristin Halvorsen mener sparebankene må ta ansvar i Terra-skandalen. Her er hun fotografert under utdelingen av prisen for «Årets seniorinitiativ 2007» på Bristol i Oslo tidligere denne uka. Foto: SCANPIX
KLOKKEKLAR: Finansminister Kristin Halvorsen mener sparebankene må ta ansvar i Terra-skandalen. Her er hun fotografert under utdelingen av prisen for «Årets seniorinitiativ 2007» på Bristol i Oslo tidligere denne uka. Foto: SCANPIX Vis mer

– Terra-Gruppen eies av 78 sparebanker. Dette er banker med lange tradisjoner og i utgangspunktet stor tillit ute i kommunene. Jeg vil tippe at de ser tegningen og tar sin del av ansvaret, sier Halvorsen.

– At Terra har hatt så stor tillit i kommunene har i utgangspunktet kanskje bidratt til at opplysningene ikke er blitt kontrollsjekket med andre, sier finansministeren.

Men Kristin Halvorsen vil ikke love kommunene økonomisk støtte fra staten.

– Staten kan ikke være sikkerhetsnett når det er blitt tapt penger i spekulasjoner. Vi har ikke penger gjemt noe sted, og det vil si at det ville vært fellesskapet som måtte gått inn, sier Halvorsen.

LO støtter Kristin

Hun får følge av LO-leder Roar Flåthen. Han mener at den katastrofale investeringen som er gjort av kommunene ikke bør få konsekvenser for politikerne.

- Sparebankene er noe av det mest seriøse i finansverdenen. Nå må de, som eiere av Terra-Gruppen, være med og rydde opp for de fire kommunene, sier Flåthen, ifølge NTB.

- Det er grunnleggende kritikkverdig at Terra i det hele tatt kunne tilby kommunene de produktene det ble investert i, mener LO-leder Roar Flåthen.

Halvorsen ber sparebankene dekke kommunenes tap

- Man kan ikke forvente at politikerne skal ha så gode kunnskaper at de kan vurdere så avanserte finansielle produkter, sier LO-lederen.

Statsminister Jens Stoltenberg holder kommunene ansvarlig for tapet og det blir helt galt om staten skal opptre som garantist.

- Det er kommunenes ansvar å vise aktsomhet, sa han under en konferanse på Gol i dag.

Les også: Jens Stoltenberg mener Terra har brutt regelverket.

SLO SEG KONKURS: Her er Terra-ledelsen på vei inn til dagens pressekonferanse.