<strong>GA STØTTE:</strong> Avtroppende SV-leder Kristin Halvorsen ga sin fulle støtte til Audun Lybakken på en pressekonferanse samme dag som han gikk av som statsråd. Foto : Thomas Haugersveen / Dagbladet
GA STØTTE: Avtroppende SV-leder Kristin Halvorsen ga sin fulle støtte til Audun Lybakken på en pressekonferanse samme dag som han gikk av som statsråd. Foto : Thomas Haugersveen / Dagbladet Vis mer

- Halvorsen har gjort en kjempetabbe

Valgforsker Frank Aarbrot mener den avtroppende SV-lederen har forsterket grasrotopprøret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet):Valgforsker Frank Aarebrot mener avtroppende SV-leder Kristin Halvorsens håndtering av Lysbakken-skandalen står til stryk.    

-  Halvorsen har gjort en kjempetabbe: Det at hun gikk rett fra statsråd på Slottet, der Lysbakken gikk av, til en pressekonferanse der hun gir ham unison støtte i lederkampen. Dette har forsterket grastrotopprøret i SV. Hadde hun bare holdt kjeft, hadde hun unngått mye av dette, sier han til Dagbladet.  

Provoserer SVere Mandag forkynte Lysbakken sin avgang som statsråd i Barne-, likestillings- og integreringsdepartementet, etter Dagbladets avsløringer om tilskuddsrot og relgelbrudd i departementet.  Samme dag ga Kristin Halvorsen ham for første gang sin fulle støtte som lederkandidat. Både sentralstyret og landsstyret i partiet gjorde det samme. På kvelden gjentok også valgkomiteen sin støtte. 

Aarebrot mener at flere SV-ere nå lar seg provosere av denne strategien:   

- Her hadde de lagt opp til en åpen lederdebatt, og så blir den toppstyrt i sluttfasen. En god del SV-folk vil ta dette som en fornærmelse.  

Valgforskeren viser til at da fylkesårsmøtene valgte sine delegater til landsmøtet, var ikke skandalen kjent.  
Dette gjør Halvorsens Lysbakken-støtte enda mer problematisk internt i partiet, ifølge Aarebrot.

Føler seg bundet Blant dem som misliker Halvorsens håndtering, er Iren Marie Luther, lokallagsleder i Vestre Aker SV i Oslo og landsmøtedelegat.

- Slik som situasjon har utviklet seg, syns jeg det er pussig at partiledlesen uttaler seg som de gjør. De binder opp landsmøtedelegatene. Jeg ønsker et SV som er som det alltid har vært, nemlig et parti der det er stor takhøyde og mye diskusjon, helt fram til et endelig vedtak, sier Luther til Dagbladet. 

- Slik situasjonen er nå, hadde det aller beste vært om Lysbakken trakk seg som lederkandidat.

Splittet parti Torsdag kunne Dagbladet presentere en rundspørring blant SVs tillitsvalgte som viser at det er et splittet parti som til helga skal velge ny leder. Per i dag er Lysbakken den eneste villige kandidaten. Men av de totalt 506 tillitsvalgte i SV som besvarte rundspørringen, mener et klart flertall at landsmøtet bør få velge mellom flere lederkandidater.

Hele 51,6 prosent etterlyser flere valgmuligheter. Halvparten mener dessuten at SVs partileder bør sitte i regjering, mens bare en av fire er komfortable med en partileder henvist til gangen.

En av fire tillitsvalgte mener dessuten at Audun Lysbakken nå bør trekke seg som lederkandidat. Og bare én av ti mener han burde ha blitt sittende som statsråd.

Minst fem landsmøtedelegater vurderer å stille benkeforslag mot Audun Lysbakken på landsmøtet til helga, viser rundspørringen.  

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer