Halvorsen og Solhjell ga pøbel-støtte uten søknad

Kristin Halvorsen og Bård Vegar Solhjell ga pengestøtte til Pøbelprosjektet AS til tross for at embetsverket advarte mot dette.

GA PENGER: Flere ganger har de to kunnskapsministrene fra SV, Kristin Halvorsen og Bård Vegar Solhjell, gitt pengestøtte til Pøbelprosjektet AS til tross for at embetsverket advarte mot dette. Foto: SIGURD FANDANGO/DAGBLADET
GA PENGER: Flere ganger har de to kunnskapsministrene fra SV, Kristin Halvorsen og Bård Vegar Solhjell, gitt pengestøtte til Pøbelprosjektet AS til tross for at embetsverket advarte mot dette. Foto: SIGURD FANDANGO/DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to statsrådene Kristin Halvorsen og Bård Vegar Solhjell har utbetalt over 4,7 millioner kroner til det private aksjeselskapet til Eddi Eidsvåg og hans medaksjonærer, skriver VG.

Selskapet jobber for å få ungdom som har falt ut av videregående opplæring, ut i arbeid.

Pengene er bevilget uten utlysning, men flere ganger er beløpene innvilget etter skriftlig søknad. I valgkampen 2009 overrakte nåværende kunnskapsminister Kristin Halvorsen 700.000 kroner til prosjektet, men uten at de hadde søkt.

Innrømmer feil Både Halvorsen og daværende kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell innrømmer nå at pengene ble utdelt i strid med regelverket.

— Vi ser i ettertid at vi burde bedt om en ny skriftlig søknad om dette beløpet spesifikt. Det er uheldig og er ikke i tråd med «Bestemmelsene om økonomistyring i staten», skriver Kristin Halvorsen i en e-post til VG.

Samtidig mener hun det er helt urimelig å stemple Pøbelprosjektet som et SV-prosjekt.

— Pøbelprosjektet har bred tverrpolitisk støtte og får også støtte fra Kronprinsparets Fond og fra Ferd (Johan H. Andresen). Vi skal rydde opp når det gjelder økonomiregelverket, men denne framstillingen er misvisende, det er ikke snakk om inhabilitet, kommenterer Halvorsen på sin Facebook-side fredag morgen.

— Burde bedt om søknad Også Solhjell mener ting burde vært gjort annerledes.

— Jeg ser at departementet burde bedt om en ny, skriftlig søknad for beløpet på 700.000 kroner i 2009, sier Solhjell — som var ansvarlig for pengebevilgningen.

Pøbelprosjektet fikk i september i fjor 1 million kroner i støtte og beskjed om at det kunne motta 1,2 millioner kroner i 2011. Ifølge Kristin Halvorsen undersøker departementet nå om pengene skulle vært utlyst. Den avtroppende SV-lederen sier det ble gitt en særskilt vurdering av departementets jurister av støtten for 2010 og 2011.

— Denne støtten ble gitt spesifikt til formål som departementet har vurdert faller inn under unntaksbestemmelsene for statsstøtte i EØS-avtalen, sier Halvorsen.

SV-bånd Ifølge VG er det flere tette bånd mellom Eidsvågs Pøbelprosjekt og regjeringspartiet SV. Stortingsrepresentant Karin Andersen har nominert Eidsvåg til årets Peer Gynt-pris, mens han tidligere har tildelt henne pøbelprisen. Andersen mener dette ikke er noe problem.

— Jeg er politiker. Jeg samarbeider med gode krefter for å bistå ungdom. Som stortingsrepresentant er jeg bedt om å foreslå kandidater til Peer Gynt-prisen. Det må ikke bli slik at vi ikke kan slåss for saker og samarbeidspartnere, sier hun til avisa.

Selv sier Eidsvåg at det er en uavhengig, hemmelig jury som velger vinneren av pøbelprisen, og at prisen på ingen måte er bundet av hvem som gir penger til prosjektet.

(NTB)