Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Halvorsen stryker i praksis

Staten har 145 000 arbeidsplasser og tar inn i underkant av 800 lærlinger. - Det står til stryk, sier Høyres Elisabeth Aspaker.

- STRYKER:Kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) stryker i praktisk gjennomføring, mener Høyre. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
- STRYKER:Kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) stryker i praktisk gjennomføring, mener Høyre. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Elever som mangler lærlingplass, trenger ikke flere stortingsmeldinger.  Dersom vi vil unngå å sende horder av ungdom inn i fortapelsen, trenger vi å gjennomføre et skikkelig krafttak nå, sier hun

Hjertesukket kommer fra Høyres utdanningspolitiske talsperson, Elisabeth Aspaker. Hun mener det er mye snakk og lite handling med kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV). 

- Det er bred politisk enighet om at frafallet i videregående skole, og da særlig i yrkesfagene, er et alvorlig problem. Og vi er stort sett enig i hva som må gjøres. Men det skorter altså på gjennomføringen. Halvorsen stryker i praksis, sier hun.

- Staten må gå foran
Aspaker viser til at staten har omlag 145 000 arbeidsplasser og tar inn i underkant av 800 lærlinger. Det står til stryk, mener Høyre.

- Omlag 500 av disse lærlingplassene er i Forsvaret. Hvor blir det av veisektoren, helsesektoren, eller NAV? Det er da mye bedre at norske elever får lærlingplass hos NAV enn at de ender opp i NAV som brukere! sier hun.

Veien til NAV-køen kan nemlig være kort for de yrkeselevene som ikke får lærlingplass. Av en fersk OECD-rapport går det fram at bare 42 prosent av norske yrkesfagelever fullfører innen normert tid, sammenlignet med 62 prosent i Finland og 68 prosent i Sverige.

- Og frafallet er høyest blant de elevene som ikke får læringsplass innen to år. Elever som ikke får lærlingplass, sluses nemlig inn i et teoritungt påbygningsår, som de færreste av yrkesfagelevene er motivert for, sier Aspaker.

- Vi må huske på at det er stor etterspørsel etter yrkesfaglig kompetanse, og elever som tar dette påbyggsåret legger i realiteten fagbrevet på hylla. De som består dette løpet, får studiekompetanse - ikke fagbrev, legger hun til.

Vil trappe ned teoriår
I et Stortings-forslag Høyres stortingsgruppe fremmet i dag, går de inn for å redusere antallet plasser på påbygningsåret (VG3). Samtidig krever partiet at staten tar inn langt flere læringlinger enn i dag.

- Vi mener at de som tar yrkesfag, bør ha en livslang rett til å opparbeide seg studiekompetanse gjennom teoretiske fag, slik at de kan ta høyere utdanning. Det ville bare være en fordel for samfunnet. Jeg har latt meg fortelle at de beste ingeniørene er de som har fagbrevet i bunn, og som dermed har faget i hendene før de starter på det teoretiske løpet, sier Aspaker.

- Dette minner om Halvorsens egen politikk?

 - Ja, som sagt, i teori står vi ikke så langt fra hverandre, det er i praksis hun stryker. Nå har SV har styrt kunnskapsdepartementet i syv år. Vi lurer på: Hva er det hun venter på?

- For lite, for seint Kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) mener Høyre er «overraskende lite oppdatert». Hun har lest gjennom forslaget til Høyre, og konkluderer:   

- Dette er for lite, for seint. De fleste av disse forslagene er vi allerede i gang med. Men vi gjør mye mer enn det Høyre foreslår.

Halvorsen viser til den nylige inngåtte samfunnskontrakten som Kunnskapsdepartementet har inngått med partene arbeidslivet. I denne avtalen forpliktet LO og NHO seg til å øke antall lærlingplasser med 20 prosent fram til 2015.

- Dette gjelder selvsagt også for det offentlige og staten. Og vi går ennå lenger enn Høyres forslag, fordi vi har tatt til orde for at staten i anbudsprosesser skal kunne stille som krav at aktuelle bedrifter må ha læringsplasser.   

UTÅLMODIG: Stortingsrepresentant  Elisabeth Aspaker ( H ) vil ha mer handling og mindre prat i skolepolitikken. Foto: Knut Falch/ SCANPIX
UTÅLMODIG: Stortingsrepresentant Elisabeth Aspaker ( H ) vil ha mer handling og mindre prat i skolepolitikken. Foto: Knut Falch/ SCANPIX Vis mer

Når det gjelder Høyres forslag om å kutte antall plasser på påbygningsåret, viser Halvorsen til at hun allerede har vært i kontakt med fylkeskommunene om nettopp dette.

- Og også her går vi lengre enn Høyre. De har glemt et ledd, nemlig rådgivning. Vi trenger flere skoleveiledere. Det er for mange elever som velger påbygning uten å vite hvor tøft det er. Da blir de demotiverte og demotiverer de andre elevene, sier kunnskapsministeren, og legger til:

- Vi vil dessuten legge yrkesfagene opp slik at de elevene som finner ut at de vil ta studiekompetanse, skal kunne skifte midtveis i skoleåret, slik at de tidligere kommer i gang med å ta andre fag.

Hun viser videre  til at hun i hvert fylke har opprettet ressurskoler for yrkesretting av fellesfagene, såkalte Fyrtårn-skoler, som de andre skolene i fylket kan rette seg etter, og at departementet er i full gang med en femårsplan for å gjøre ungdomsskolen mer praktisk og relevant.

- Dette er bare noe av det vi gjør. Som sagt: Høyre er rett og slett ikke oppdatert. .