Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Halvorsen vurderer skattefritak på sexsalg

Prostituerte «Gitte» la fram saken på finansministerens kontor. - Staten er hallik, mener partifelle.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Prostituerte «Gitte» fikk ikke møte finansminister Per Kristian Foss (H), LO eller i Nordisk Råd. Men finansminister Kristin Halvorsen (SV) åpnet dørene til Norges mektigste departmentet.

Nå vurderer finansministeren å gi prostituerte skattefritak. «Gitte» har blitt den uformelle talskvinnen for flere inne-prostituerte i Oslo

Ifølge Pro-senteret er det omlag 2500 inne-prostituerte i Norge. De selger sex fra studio, hotellrom og leiligheter. «Gitte» er midt i 30-åra og har jobbet som prostituert i 20 år. Skattekrav har gjort at flere av hennes venninner må prostituere seg mer.

Veiskille

13. juni i år møtes tre kvinner på finansministerens kontor. Finansminister Kristin Halvorsen (SV) setter sammen med sin politiske rådgiver Sylvi Bratten (SV) av et drøyt kvarter til møtet med en kvinne som i offentligheten bare kaller seg «Gitte».

Møtet var slettes ingen selvfølge, sier stortingsrepresentant Inga Marte Thorkildsen. SVs helsepolitiske talskvinne har i flere år kjempet for skattefritak for prostituerte.

-  Prostituerte er blitt behandlet som en paria-kaste som en kan tråkke på i Norge. Så det markerer et veiskille at hun nå blir behandlet med respekt. Det vakte nok stor oppsikt i departementet da Kristin prioriterte møtet, sier Thorkildsen til Dagbladet.

Passet ikke inn

PROTEST: Prostituerte «Gitte» ønsker at Finansdepartementet skal stoppe innkrevingen av skatt fra prostituerte. Finansdepartementet mente derimot i 2003 at «skatteevne er en følge av inntekten i seg selv, uavhengig av det moralske aspektet ved den inntektsskapende virksomheten.» Foto: HANS ARNE VEDLOG
PROTEST: Prostituerte «Gitte» ønsker at Finansdepartementet skal stoppe innkrevingen av skatt fra prostituerte. Finansdepartementet mente derimot i 2003 at «skatteevne er en følge av inntekten i seg selv, uavhengig av det moralske aspektet ved den inntektsskapende virksomheten.» Foto: HANS ARNE VEDLOG Vis mer

For i 2003 sa finansminister Per Kristian Foss (H) blankt nei til å møte «Gitte». «Vi ser imidlertid ikke at det er behov for det nå», skrev Finansdepartementet i sitt svarbrev. Da LO i fjor skulle diskutere kriminalisering av prostitusjon ble «Gitte» nektet å holde innlegg med begrunnelsen «det passer ikke inn i vårt konsept». Også Nordisk Råd sa tvert nei for to år siden.

Men «Gitte» har mektige venner. Barne- og likestillingsminister Karita Bekkemellem (Ap) har åpnet departementet for henne flere ganger. Det samme gjorde tidligere justisminister Odd Einar Dørum (V). Men det er finansministeren som håndhever skatteloven.

-  Å bli pålagt skatt fører til at en må prostituere seg mer og det blir vanskeligere å komme seg ut av prostitusjon. I tillegg er det ikke som for andre arbeidstakere knyttet rettigheter til at vi betaler skatt. Jeg kan for eksempel ikke få livsforsikring om jeg oppgir at jeg er prostituert, sier «Gitte».

Skatt ga mer prostitusjon

Det er to saker som har fått Halvorsen til å se på det høyst utvanlige skattefritaket:

 I 2001 ble en prostituert kvinne midt i 30-årene skjønnslignet etter at banken hennes varslet ligningsmyndighetene om at hun hadde en formue og inntekt på 200 000 kroner. Kvinnen forsøkte da å komme seg over i et annet yrke, men sa ifølge et klagebrev til Oslo ligningskontor, etter skattekravet på 74 000 kroner, at «jeg må jo fortsette å selge sex for å kunne betale restskatten».

Kvinnen prostituerer seg fortsatt og har trolig betalt til sammen om lag 600 000 kroner i skatt siden da.

 I 2003 ble en prostituert kvinne i samme alder krevd for 90 000 kroner i skatt, etter at hun ikke leverte selvangivelse. Men etter en klage til Oslo ligningskontor ble kravet trukket.

Kvinnen prostituerer seg fortsatt, men betaler ikke skatt. I klagen ble det vist til en dom fra Høyesterett i 1998 som sier at salg av seksuelle tjenester ikke kan anses som arbeid.

Kristin Halvorsen mener «Gitte» viser til en relevant problemstilling.

Dobbeltmoral

-  Gitte har et par eksempler å vise til der prostituerte har fått betydelig restskatt på inntekter de har hatt fra prostitusjon. Derfor skal vi nå gå nøye gjennom regelverket, sier Halvorsen til Dagbladet.

-  Vi skal gå en runde og se hvor mye vekt vi skal legge på motforestillingene. Jeg gjør en selvstendig vurdering av saken, sier Halvorsen.

SVs stortingsrepresentant Inga Marte Thorkildsen utdyper hvorfor regjeringen bør anbefale skattefritak:

-  Staten blir på mange måter en hallik når den sier at prostitusjon ikke er arbeid, men innkrever skatt på det likevel. Dette er dobbeltmoral av staten, sier Thorkildsen.

Men finansministeren vil ikke gå så langt.

-  Jeg har ikke lyst til å bruke den typen betegnelser. Jeg ønsker primært at de som driver med prostitusjon skal komme seg ut av det. Det fins eksempler på enkeltpersoner som er tvunget til å holde på fordi de må tjene penger til å betale restskatt. Og det er en situasjon vi ikke ønsker, sier Halvorsen.

-  Hadde du noen motforestillinger mot å møte «Gitte»?

-  Absolutt ikke. Jeg kjenner henne fra før, sier Halvorsen.