Halvparten av amerikanerne vil ha Irak-krig

Et flertall av amerikanerne synes FN har gjort en dårlig jobb med krisa i Irak. 55 prosent av de spurte i en ny meningsmåling mener USA bør gå til krig, selv uten støtte fra FNs sikkerhetsråd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Dette er en stor endring fra tidligere målinger. Det er The New York Times og CBS som presenterer denne meningsmålingen. For første gang er det et flertall som vil støtte en krig mot Irak uten FNs godkjenning. Tidligere har det alltid vært stor forskjell på krigsviljen med og uten FN.

58 prosent sier at de synes FN har gjort en dårlig jobb, og 55 prosent støtter krig også uten FN.

Mer tid

52 prosent sier likevel at våpeninspektørene bør få mer tid til å finne Iraks våpenarsenaler. Dette tallet har sunket fra tidligere målinger, det var 62 prosent for et par uker siden.

Imidlertid er det en økning blant dem som mener at USA nå har gjort nok for å finne en diplomatisk løsning, og samlet sett er hele 66 prosent for en militær aksjon mot Irak.

Det kan altså se ut som om presidenten har lyktes i å samle støtte på hjemmebane, til tross for motstanden utenlands. Målingen kan også være et utslag av den tradisjonelle samlingen rundt presidenten som man gjerne ser i krigssituasjoner.

Forvirring

Meningsmålingen viser at selve målet med en krig i Irak er noe uklart. Et flertall sier at Det hvite hus ikke har forklart tydelig nok hvorfor et angrep på Irak er nødvendig, og halvparten svarer at de tror president Bush vil fullføre sin fars innsats med å fjerne Saddam Hussein fra makten.

Mange er bekymret for Irak-konfliktens virkning på USAs omdømme i utlandet. Bare 45 prosent tror at president George W. Bush blir respektert av verdens statsledere. Bare for et år siden var dette tallet oppe i 67 prosent.

FORNØYD: Støtten øker for George Bush på hjemmebane.