TUTENDE BILER: Sykepleierne ved Pinecrest hilser til bilene som tuter når de kjører forbi sykehjemmet. Innbyggerne i småbyen har begynt med dette for å anerkjenne jobben helsepersonellet gjør. Foto: REUTERS / Carlos Osorio / NTB scanpix
TUTENDE BILER: Sykepleierne ved Pinecrest hilser til bilene som tuter når de kjører forbi sykehjemmet. Innbyggerne i småbyen har begynt med dette for å anerkjenne jobben helsepersonellet gjør. Foto: REUTERS / Carlos Osorio / NTB scanpix Vis mer

Coronaviruset:

Halvparten av beboerne er døde

Et sykehjem i Canada har blitt et av landets dødeligste corona-hotspots. Så langt har 27 av 65 beboere dødd, og kampen står nå om å redde resten.

Publisert

Smittede og friske beboere har de siste ukene levd side om side på sykehjemmet Pinecrest i Bobcaygeon i Ontario i Canada. Ikke før coronaviruset hadde krevd 16 menneskeliv, tok sykehjemmet grep og skilte de smittede fra resten av beboerne, skriver The Guardian.

- Det er en krigssone, sier Michelle Snarr, lege ved sykehjemmet.

- Jeg føler meg som en kommandør i en krig.

Fikk herje i ukevis

De første beboerne skal ha begynt å vise symptomer 18. mars, og tre personer fikk kort tid etter påvist smitte. Viruset skal likevel ha fått herje fritt på sykehjemmet, både blant beboere og ansatte.

BESØK: Pårørende har måttet besøke beboerne på sykehjemmet ved å se dem gjennom vinduet. Foto: Fred Thornhill / The Canadian Press via AP / NTB scanpix
BESØK: Pårørende har måttet besøke beboerne på sykehjemmet ved å se dem gjennom vinduet. Foto: Fred Thornhill / The Canadian Press via AP / NTB scanpix Vis mer

Ifølge den statlige kanadiske kringkasteren CBC skal det være sykehjemmets utforming som gjorde det vanskelig å skille syke fra friske.

Sykehjemmet har en miks av private rom, og rom som huser to beboere, i tillegg til at enkelte rom deles av opptil fire personer - i noen tilfeller, med bare et forheng som skille.

HARDT RAMMET: En ansatt ved Pinecrest-sykehjemmet har vært ute en tur med en av beboerne. Foto: NTB Scanpix
HARDT RAMMET: En ansatt ved Pinecrest-sykehjemmet har vært ute en tur med en av beboerne. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Til tross for dette, skal pårørende ha fått beskjed om at syke beboere var blitt isolert 20. mars. Isolering ble imidlertid ikke innført før 3. april, skriver CBC.

NB! STERKE INNTRYKK: Den amerikanske tv-kanalen CNN har fått eksklusiv tilgang til et av tre sykehus i New York som utelukkende jobber med corona-pasienter. Video: CNN. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Ikke plass til å isolere før flere var døde

Ettersom stadig flere beboere har gått bort, har sykehjemmet kunnet reorganisere rommene, og flytte friske beboere til enerom.

- Det er grunnen til at vi har faktisk har plass nå. Fordi vi har mistet beboere, sier sykepleier Sarah Gardiner.

- Men før var det virkelig ikke noe ledig rom til å gjøre det. Det ville ha vært umulig, tror jeg.

I Canada er det bekreftet smitte hos mer enn 600 sykehjemsbeboere. At de eldre deler rom, er heller ikke uvanlig. Gardiner mener derfor at situasjonen på Pinecrest ikke vil være unik.

- Dette kommer til å skje også på andre sykehjem, sier hun.

Ontarios førsteminister, Doug Ford, sier det er vanskelig å fatte.

- Det vi nå ser at skjer med våre eldre og på sykehjemmene er vanskelig å prosessere, det er vanskelig å forstå og det er vanskelig å håndtere, sier han.

Canada har onsdag nesten 18 000 bekreftede smittetilfeller og 381 dødsfall, ifølge John Hopkins-universitetet, som overvåker situasjonen globalt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer