Halvparten av britene tror ikke på dette

Mener evolusjonen er noe tull.

EVOLUSJONEN: Menneskets utvikling gjennom flere stadier, og særlig teoriene om missing link, har vært gjenstand for mang en Illustrert Vitenskap-forside. Mange briter har nok gått glipp av de sakene.
EVOLUSJONEN: Menneskets utvikling gjennom flere stadier, og særlig teoriene om missing link, har vært gjenstand for mang en Illustrert Vitenskap-forside. Mange briter har nok gått glipp av de sakene. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Halvparten av britene tror ikke på evolusjonen, viser en undersøkelse som er utført i forbindelse med Darwin-året og som er gjengitt i den engelske storavisa Guardian.

Her hjemme er heldigvis kunnskapsnivået tilsynelatende noe høyere, og ifølge en undersøkelse som ble utført av Norstat for NRK i fjor viste at 1 av 10 nordmenn ikke tror på evolusjonen. Samtidig viste den at bare 59 prosent har full tiltro til teorien.

Samtidig viste en stor internasjonal undersøkelse i 2006 at Norge lå bak Storbritannia, og at omtrent 75 prosent i begge land aksepterte evolusjonsteorien, ifølge Newscientist.com.

I den undersøkelsen var USA og Tyrkia på bunn når det gjelder tiltro til evolusjonen.

- Trist

Nils Christian Stenseth, professor i biologi ved Universitetet i Oslo og som er sentral i de kommende Darwin-dagene i Oslo, reagerer på denne måten etter at han har sett konklusjonene i undersøkelsen:

- Det er jo trist, for å si det sånn.

- Dette har sammenheng med synet på realfag og vitenskap i samfunnet, og for dårlig opplæring i naturvitenskap og vitenskap generelt, Stenseth til Dagbladet.no.

Evolusjon

Evolusjon (latin evolutio = utfolding) betegner innen biologi endringen av arter og deres antall. Endringer av arter innebærer endringer i organismenes bygning (morfologi), genetikk, økologi, atferd m.m. Endringer i antall arter innebærer at nye arter kan oppstå og at arter kan dø ut. Evolusjon undersøkes av evolusjonsbiologer og forklares med evolusjonsteorien.
Kilde: Wikipedia

Det er innen i vitenskapelige miljøer ikke noen reell uenighet om evolusjonsteorien.

- Det er ingen som betviler evolusjonen blant de som arbeider innenfor fagfeltet. Teorien om naturlig utvalg er også kunnet blitt motbevist i mange sammenhenger, men er ikke blitt det, sier Stenseth.

I disse Snåsamann-tider er det kanskje dårlige tider for de som tror på vitenskapelige forklaringer og ikke anekdotisk kunnskap. Den lave troen på evolusjonen er også et eksempel på dette.

Evolusjonsteorien

Evolusjonsteorien er den vitenskapelige forklaringen på hvordan evolusjon (dannelsen og endringen av arter) foregår. Dagens evolusjonsteori er basert på Darwins teorier og komplettert med beslektet og nyere forskning som ikke var kjent for Darwin (se også nydarwinisme). Evolusjonsteorien er i dag svært omfattende, og er et viktig forklaringsverktøy innenfor mange ulike fagdisipliner. Spesialister innenfor teorien kalles gjerne evolusjonsbiologer.
Kilde: Wikipedia

- Det virker som alt er tillat i dag, og det virker som om mange glemmer at vitenskapen er opphav til det samfunnet vi har i dag, sier Stenseth.

- De som betviler evolusjonen har ikke-rasjonelle prosjekter. Det er egentlig en konflikt mellom rasjonalitet og ikke-rasjonalitet, sier han.

Tvil blant kristne

Personer med lav utdanning er i større grad tilbøyelige til å mistro evolusjonen.

I enkelte kristne og religiøse miljøer er det også stor skepsis til evolusjonsteorien, og enkelte mener den rett og slett er vranglære.

Kreasjonsime

Kreasjonisme (av latin creatio som betyr «skapelse») er det filosofiske syn at verden og livetjorda er blitt skapt av en guddommelig makt gjennom én eller flere særskilte skapelseshandlinger. Kreasjonister benekter vanligvis at alle organismer kan føres tilbake til ett felles utviklingsmessig opphav, hvilket står i motsetning til den ordinære evolusjonsteorien som forfektes av de fleste biologer.
Kilde: Wikipedia

I 1986 la daværende kirke- og undervisningsminister Kjell Magne Bondevik nye og reviderte læreplan for grunnskolen. Da tok han til orde for at skolen blant annet skulle opplyse at det ikke foreligger noe endelig svar når det gjelder menneskehetens historie.

Bondeviks skepsis ble plukket opp av Dagbladet, og skapte debatt. Han måtte trekke formuleringen. Høgskolelektor Erik Tunstad har kommentert episoden i en fersk blogg på Forskning.no.

USA og Tyrkia på bunn

Dårlig undervisning i skolen er en vanlig teori på den lave tiltroen i flere land.

- Undervisningen i evolusjonen er så dårlig i skolen at denne undersøkelsen ikke overrasker meg. Samtidig har troen på kreasjonismen vært et større problem i USA, Australia og Tyrkia, sier James Williams ved Sussex University til Guardian.

Det er i år 150 år siden Charles Darwin lanserte sin bok «Artenes opprinnelse», som viste mennesket og dyrenes utvikling.

TIDLIGERE UNDERSØKELSE: Denne undersøkelsen fra 2006 viste faktisk at flere briter enn nordmenn tror på evolusjonen. Islendingene kan glede seg over at de fikk en ny regjering i dag og at de topper denne statistikken. Kilde: NEW SCIENTIST
TIDLIGERE UNDERSØKELSE: Denne undersøkelsen fra 2006 viste faktisk at flere briter enn nordmenn tror på evolusjonen. Islendingene kan glede seg over at de fikk en ny regjering i dag og at de topper denne statistikken. Kilde: NEW SCIENTIST Vis mer

Hans teori om evolusjonen, altså evolusjonsteorien, er senere blitt svært godt dokumentert. Darwin-året feires i år for å markere jubileet til hans nevnte bok.

VAR SKEPTISK: Kjell Magne Bondevik viste i 1986 lav tiltro til evolusjonsteorien og ville ha alternative syn inn i læreplanene. Foto: AFP PHOTO/Anoek DE GROOT/Scanpix
VAR SKEPTISK: Kjell Magne Bondevik viste i 1986 lav tiltro til evolusjonsteorien og ville ha alternative syn inn i læreplanene. Foto: AFP PHOTO/Anoek DE GROOT/Scanpix Vis mer
TROR NOK IKKE EVOLSJONEN: I USA er det større aksept for å ikke tro på evolsjonen, og kreasjonister som Sarah Palin er det mange av. Foto: AP Photo/Al Grillo/Scanpix
TROR NOK IKKE EVOLSJONEN: I USA er det større aksept for å ikke tro på evolsjonen, og kreasjonister som Sarah Palin er det mange av. Foto: AP Photo/Al Grillo/Scanpix Vis mer
DARWIN-ÅR: Det er blitt gitt ut Darwin-frimerker i England i anledning Darwin-året. Foto: REUTERS/Royal Mail/Scanpix
DARWIN-ÅR: Det er blitt gitt ut Darwin-frimerker i England i anledning Darwin-året. Foto: REUTERS/Royal Mail/Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer