Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Halvparten av disse barna vil aldri fylle 60

AIDS-epidemien herjer Sør-Afrika. Helseministeren har anbefalt hvitløk og sitroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Under halvparten av dagens 15-åringer i Sør-Afrika vil oppleve å bli 60 år. Før den tid vil de dø av AIDS, ifølge en ny rapport. I dag dør 950 personer daglig av sykdommer relatert til AIDS.

Rundt 1400 smittes daglig, totalt 530 000 blir smittet årlig ifølge rapporten som er utarbeidet av the Actuarial Society of South Africa and the Medical Research Council.

Denne rapporten kommer annethvert år og blir brukt til å forutse hvordan epidemien vil utvikle seg og hvilke skader den vil komme til å gjøre.

5,4 millioner smittet

5,4 millioner av Sør-Afrikas 48 millioner innbyggere var smittet med AIDS-viruset i sommer.

India er det eneste landet i verden som kan ha flere HIV-smittede enn Sør-Afrika skriver AP.

I rapporten kommer det fram at forventet levetid har sunket med 12 år. I 1990 var denne alderen 63, mens i 2006 er forventet levetid 51 år.

Muligheten for at 15-åringer dør før de fyller 60 er 56 prosent. I 1990 var dette tallet 29 prosent.

HALVPARTEN VIL DØ FØR DE FYLLER 60 ÅR: AIDS-epidemien herjer Sør-Afrika. Foto: Scanpix
HALVPARTEN VIL DØ FØR DE FYLLER 60 ÅR: AIDS-epidemien herjer Sør-Afrika. Foto: Scanpix Vis mer

- Dagens ungdom går en dyster framtid i møte, og det er mye som må gjøres for å beskytte og støtte denne sårbare gruppen, sier Leigh Johnson, en av forfatterne bak rapporten.

Hvitløk, sitron og poteter

Myndighetene i landet har lenge fått kritikk for å ha gjort for lite i arbeidet med å forebygge spredning av AIDS og behandle ofrene. Nå vil de endre kursen. De har nå spilt landets helseminister Manto Tshabalala-Msimang ut på sidelinjen.

Han har fått kritikk for å ha støttet bruk av hvitløk, sitron og afrikanske poteter som medisin mot AIDS.

Nå skal visepresident Phumzile Mlambo-Ncguka lage en femårsplan i kampen mot AIDS. Utkastet skal etter planen offentliggjøres i morgen, mens det endelige forslaget vil bli lansert i mars. I mellomtiden vil aktivistgruppene få muligheten til å kommentere femårsplanen.

Ifølge rapporten vil den høye dødeligheten fortsette i minst ti år til, men mye avhenger av hva som blir gjort for å begrense spredningen.

Dersom 50 prosent av alle med AIDS fikk behandling, vil 388 000 dø av AIDS årlig fram til 2010. Men hvis 90 prosent får behandling vil dette tallet bli redusert til 291 000 ofre per år.

Per andre halvår 2006 får 230 000 HIV-smittede behandling, mens 540 000 er AIDS-syke uten å bli behandlet.

image: Halvparten av disse barna vil aldri fylle 60
Hele Norges coronakart