Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Halvparten av kommune har trukket seg fra Frp's eldrereform

Helseminister Bent Høie (H) avviser slakten fra Carl I. Hagen (Frp), men gir ham rett på ett punkt.

FORSVARER ORDNINGEN: Helseminister Bent Høie (H) på sitt kontor i Helsedepartementet i Oslo. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
FORSVARER ORDNINGEN: Helseminister Bent Høie (H) på sitt kontor i Helsedepartementet i Oslo. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Som Dagbladet skrev søndag, rømmer kommunene fra regjeringens prøveprosjekt om statlig finansiert eldreomsorg.

Egentlig skulle atten kommuner delta, men tallet er nå redusert til ni, hvorav bare sju er sikre. De øvrige har enten trukket seg, eller varslet at de vil gjøre en ny vurdering, skriver Kommunal Rapport

For noen dager siden trakk Lenvik  kommune seg fra prosjektet, etter at den Høyre-styrte kommunen fikk kalde føtter:

- Begrunnelsen er den samme hos oss som hos de fleste andre. Vi er bekymret for at det går ut over andre tjenester når pleie- og omsorgsbudsjettet blir låst uten at den totale rammen blir større, sier ordfører Geir-Inge Sivertsen (H) til avisa.

Krass kritikk Kommunen er ikke alene om å være skeptiske. Selv Frp's eldregeneral Carl I Hagen er kritisk til ordningen, som han mener er «håpløst» løst.

Til Dagbladet søndag, antydet politikeren at Høyre og helsebyråkrater har prøvd å sabotere prøveordningen, som Frp har vært alene om å kjempe for. 

Helseminister Bent Høie (H) forsvarer imidlertid prosjektet.

- Jeg synes det er riktig å prøve ut disse to modellene. Modellen har vært tema i mange valgkamper og det har vært mange påstander. Nå får vi erfaringer fra virkeligheten og det vil gi kunnskap som jeg er overbevist blir nyttig, uansett om dette blir en nasjonal ordning eller ikke. Selv om Høyre ikke har gått inn for statlig finansiering av eldreomsorgen generelt, sier Høie til Dagbladet.   

Forundret over kritikken Han sier han har snakket mye med Carl I. Hagen om prøveprosjektet, og er forundret over kritikken. Han hevder nemlig at Frp's eldregeneral har fått gjennomslag for ideene sine i prøveprosjektets modell A.

Med modell A skal alle vedtak om tjenester prissettes ut fra en statlig prismodell, som utløser en viss sum fra staten. Narvik kommune har beregnet at de vil tape 40 millioner på denne ordningen fordi de driver dyrere enn den norske gjennomsnittskommunen.

Til Dagbladet i går sa Carl I. Hagen at han mente det ikke bør være noen grense for hvor mye penger kommunene kan få til pleie- og omsorg, så lenge behovet til pasienten kan dokumenteres av fagpersonell.

Han mener det skal være en regelstyrt bevilgning, på lik linje med sykepenger.

Det er det, ifølge Høie. Han mener modellen er misforstått - og at ordningen legger opp til at «pengene følger pasienten», slik Hagen ønsker. 

- Det er feil å si at det er satt et øvre tak. Det settes en statlig pris som kommunene må drive etter, men det ønsker også Carl I. Hagen. Selve tildelingen av tjenester er det ikke noe tak på, mener Høie.

- Får ikke til å kutte Den andre modellen, prosjektets modell B, er litt annerledes, og lenger unna ønskene til Hagen. Her får kommunene ganske enkelt plusset på regnskapet for 2015 med fire prosent. Skepsisen er stor også til denne modellen, fordi midlene fra staten er øremerket.

I realiteten betyr det at kommunene ikke vil bli med i prosjektet fordi de ønsker å bruke mindre penger på eldre enn det prosjektet legger opp til, mener Høie.

- Jeg ser litt ulike begrunnelser for at kommunene trekker seg. Noen steder vil det være politiske årsaker, men andre steder betyr deltakelsen i prosjektet  at man skjermer eldreomsorgen for kutt (siden kommunene nå får øremerkede midler istedet for en rammeoverføring, journ.anm). Det betyr at kommunen, hvis de har en mer utfordrende situasjonen som er økonomisk, ikke kan bruke pengene på noe annet. Realiteten er da egentlig at kommunene ikke vil være med prosjektet fordi de da ikke får til å kutte i eldreomsorgen, sier han.

- Jeg har hatt gode diskusjoner med Carl I. Hagen og opplever at han har fått gjennomslag for mye. At noen kommuner trekker seg fordi de ikke har mulighet til å kutte i eldreomsorg, er egentlig et bevis på at Carl I Hagen har hatt rett i sitt viktigste poeng: statlig finansiering av eldreomsorg vil skjerme tjenestene for kutt når lokalpolitikerne skal få budsjettene til å gå opp.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media