Halvparten av lærerne streiker. Rektor fortviler: - Det blir fort kritisk

I Skedsmo er 3500 elever berørt av lærerstreiken. Flere klasser vil ikke få noen undervisning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLESTRØM (Dagbladet): 59 av lærerne ved Lillestrøm videregående skole er i dag i streik.

For rektor ved skolen, Øivind Sørlie - som ikke er i streik - innebærer det at dagens første skoledag har blitt hektisk og til dels kaotisk.

- Det er rundt 50 lærere igjen som ikke streiker. Det faglige tilbudet vi kan tilby elevene blir veldig begrenset. Noen klasser klarer vi ikke å gi undervisning til i det hele tatt, sier Sørlie til Dagbladet.

- Bekymret Lillestrøm videregående er en populær skole med mange søkere. Skolen har 840 elever, men omtrent dobbelt så mange ønsker en plass, ifølge rektor.

Han frykter at en langvarig streik vil innebære at skolens elever vil bli hengende etter faglig, sammenliknet med elever på skoler som ikke er tatt ut i streik.

- Jeg er bekymret for det. Om streiken blir langvarig blir det tøft, sier han.

- Mange elever ønsker seg hit, og det er kjedelig å ikke kunne innfri forventningene deres, legger han til.

- Hvor lenge kan streiken vare før det blir kritisk, i dine øyne?

-  Det er hektiske dager for både lærere og elever, og det er et stort pensum de må igjennom. Det blir fort kritisk.

- Aksepter situasjonen Han har i dag tatt imot elevene i skolens aula - som han pleier første skoledag. I går kveld lagde han klasselister - noe han ikke pleier å gjøre før skolestart.

- Ingen av lærere som ikke streiker kan pålegges mer ansvar. Jeg er den eneste som kan gjøre det, så det har blitt hektisk. Og dagen i dag har vært veldig spesiell, sier rektoren som fortsetter:

BEKYMRET: Rektor ved Lillestrøm videregående skole, Øivind Sørlie frykter at lærerstreiken skal gå utover elevene. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
BEKYMRET: Rektor ved Lillestrøm videregående skole, Øivind Sørlie frykter at lærerstreiken skal gå utover elevene. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Men vi har klart å gjennomføre store deler av programmet. Vi har tatt imot elevene, informert dem, og håper de har fått en god første skoledag, tross alt.

- Hva er ditt råd til elevene?

- Å akseptere situasjonen slik den er. Skolen holder åpent, og de har tilgang til klasserommene. 

Beredskapsplaner - Skal alle komme på skolen mens streiken pågår?

- De vi ikke har tilbud til trenger ikke komme.

Dagbladet snakket tidligere i dag med elever som starter i 1. klasse ved skolen. De sier de er usikre på hva slags skolehverdag de går til.

Rektor Sørlie sier at skolen har beredskapsplaner for drift av skolen under en streik, men at skolen vil legge nye planer om streiken blir langvarig.

- Hvor lenge kan denne streiken vare?

- Det har jeg ingen formening om, men jeg håper partene finner en løsning raskt, sier han.

3500 elever berørt Kristin Løver, streikeleder for Skedsmo, forteller at streiken har rammet i alt seks skoler i kommunen.

- I dag har vi fire ungdomsskoler og to videregående skoler ute i streik. Direkte og indirekte er det 3500 elever som blir berørt av dette, sier Løver til Dagbladet.

- Det er litt trist i dag å vite at så mange elever i dg møter en skoledag de ikke skulle hatt. Og jeg vet at mange lærere gjerne ville vært på skolen og tatt imot dem, men vi anser dette som så alvorlig at vi vil fortsette streike, sier hun.

- Blir det en langvarig streik?

- Jeg håper vi får en løsning så fort som mulig, men det er KS som sitter med løsningen her.

- Vi vil ha på plass arbeidstidsavtale for lærere som gir oss den fleksibilteten vi ønsker, legger hun til.

STREIKELEDER: Kristin Løver er streikeleder i Skedsmo kommune. Hun forteller at rundt 3500 elever er berørt av lærerstreiken. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
STREIKELEDER: Kristin Løver er streikeleder i Skedsmo kommune. Hun forteller at rundt 3500 elever er berørt av lærerstreiken. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer