Halvparten av landets tiåringer kan ikke svømme

Badesesongen er i full gang, men statistikken viser samtidig at flere barn ikke kan svømme.

BADESESONG: Godværet  og solskinn har lokket badegjestene til Hvervenbukta i Oslo. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
BADESESONG: Godværet og solskinn har lokket badegjestene til Hvervenbukta i Oslo. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Norges svømmeforbund og Gjensidige har gjennomført en undersøkelse, som viser at kun halvparten av landets tiåringer kan svømme 200 meter.

Kun 24 prosent oppgir å ha lært å svømme på skolen, resten av foreldre på ferie. Ivar Christiansen, kommunikasjonsrådgiver i Norsk folkehjelp, etterlyser politisk oppfølging for å bedre svømmeopplæringen.

- Vi trenger bedre svømmeopplæring, det har blitt en neglisjert del av opplæringen. Læreplanen viser at alle som går ut av fjerde klasse skal kunne svømme 200 meter, men slik er det altså ikke, sier Christiansen.

Skal vi tro undersøkelsen, er det flere innvandrerbarn som har behov for svømmeopplæring.

«Elever med innvandrerbakgrunn fra ikke-europeiske land er betydelig dårligere til å svømme og er mer avhengige av å få svømmeundervisning i skolen», er en av konklusjonene i undersøkelsen.

Norsk folkehjelp erkjenner at dette er en utfordring.

- Å kunne svømme er en grunnleggende og viktig ferdighet. Samtidig ser vi at blant våre nye landsmenn, er det foreldre som aldri har lært seg å svømme, og da er det urealistisk å forvente at de skal lære sine barn å svømme utenfor skoletid, sier Christiansen.

Norsk svømmeforbund og Gjensidige tilbyr gratis svømmekurs i sommer, for å hjelpe flere å bli trygge i vannet.

Ingen barn druknet Så langt i år har 42 personer omkommet av drukning, sier nye tall fra Norsk Folkehjelp. Det har vært en nedgang i drukningsulykker de siste årene, og sålangt i år har ingen barn druknet.

- Foreldre er flinke til å passe på barna sine. Det er ikke overraskende at det er menn fra 25 år og oppover som drukner. De tar flere sjanser, og er ikke så flinke til å ikle seg flyteplagg, sier Christiansen.