Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Halvparten av mobbeofre på jobb mobbes av sjefen

Ofte mer alvorlig enn mobbing fra kolleger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Halvparten av dem som blir mobbet på jobben, mobbes av en leder, viser statistikk utarbeidet ved Universitetet i Bergen.

Tallene fra 2006 viser at det er vanskelig å nå fram for dem som blir mobbet på jobb.

- Nåløyet for å få erstatning gjennom rettsapparatet er svært trangt for en vanlig arbeidstaker. Høyesterett har uttalt at det skal mye til, i tillegg har man ofte ikke vitner og dokumentasjon på at mobbingen har funnet sted, sier Harald Pedersen, advokatfullmektig i kontorfellesskapet Arbeidsrettsadvokatene og spesialist på psykososialt arbeidsmiljø, til Aftenposten.

Pedersen sier dokumentasjon er viktig. Man kan si fra til verneombud, tillitsvalgte, til den det gjelder eller til lederen over. Pedersen anbefaler å bruke e-post.

- Det er viktig å si ifra for å ha noe å vise til i retten, men dette kan ofte være en utfordring når det er lederen som er mobberen, sier han.

Ståle Einarsen, professor ved psykologisk fakultet på Universitet i Bergen, sier at 2,5 prosent av arbeidstakere som blir mobbet av sjefen, kan få fysiske og psykiske problemer.

- Vi ser generelt at de som blir mobbet av lederen sin får sterkere reaksjoner enn dem som blir mobbet av kolleger. Dette kan være alvorlige stressreaksjoner, psykiske plager, angst og depresjon, sier Einarsen.

Han sier det er to typer ledere som mobber. Den ene er lederen som brøler og åpenbart trakasserer. Den andre er lederen som unngår å ta tak i problemer, og lar ting skure og gå slik at den ansatte ofte føler seg oversett og utfrosset.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!