Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Halvparten av norske skolebarn kan ikke svømme

I går druknet brødrepar (9 og 12) i Oslo. Norges svømmeforbund slakter svømmeopplæringen i skolene.

BRØDRE DØDE: To gutter (9 og 12) druknet i går i Svarttjern på Romsås i Oslo. Guttene skulle bade, men kunne ikke svømme. Per Rune Eknes, president i Norges svømmeforbund, etterlyser bedre opplæring i skolen. Foto: Morten Holm/SCANPIX
BRØDRE DØDE: To gutter (9 og 12) druknet i går i Svarttjern på Romsås i Oslo. Guttene skulle bade, men kunne ikke svømme. Per Rune Eknes, president i Norges svømmeforbund, etterlyser bedre opplæring i skolen. Foto: Morten Holm/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): To gutter på 9 og 12 år druknet i går i Svarttjern på Romsås i Oslo. Politiet anser saken for å være en tragisk ulykke, og sier årsaken var at ingen av guttene kunne svømme.

- Guttene skal ha spilt fotball og blitt varme. De gikk ned til vannet for å bade, havnet på dypet og druknet. Ingen av guttene kunne svømme, sier politiadvokat Tina Bjarkø Helleland ved volds- og sedelighetsavsnittet til Dagbladet.

Slakter svømmeopplæring Per Rune Eknes, president i Norges svømmeforbund, betegner ulykken som forferdelig. En undersøkelse utført av svømmeforbundet og Redningsselskapet i 2009 viser at så mange som halvparten av norske skolebarn i femteklasse ikke kan svømme. Norge ligger på toppen drukningsulykker, sier han.

Svømmepresidenten slakter opplæringen skolene har krav om å gjennomføre. Han mener mange dødsfall, særlig blant badende barn, kunne blitt unngått.

- Skolene neglisjerer svømmeundervisningen fullstendig. Det blir mer et kostnadsspørsmål enn ferdighetsspørsmål; vi er ikke et forebyggingsland, men et reparasjonsland. Tanken er at «det går bra så lenge det går bra», sier Eknes til Dagbladet.

- Flere drukninger enn Sverige 105 personer druknet i 2009, ifølge en fersk rapport fra Norsk folkehjelp. Så langt i år er tallet 37.

- Vi har flere drukninger enn Sverige, men de er dobbelt så mange innbyggere som oss og har liknende forhold når det gjelder nærhet til vann, sier Eknes.

- Det må settes i gang tiltak med mer og øking av nivået på svømmeopplæring i skolene. Det må settes av tid og penger. Læreplanen slår fast at alle barn skal «være trygge i vann og svømmedyktige» innen utgangen av fjerdeklasse, men dette blir ikke fulgt opp, legger han til.

Nedgang i statistikken På denne tida i fjor var det 51 drukninger i Norge; 14 flere enn i år. Tallet er likevel altfor høyt, og mer må gjøres for å forbedre ferdighetene i vann, sier presseansvarlig Ivar Christiansen i Norsk folkehjelp.

- Nedgangen i statistikken hjelper lite for dem tragedien rammer. Vi må alle gjøre mer for å redusere antall drukninger. Styrket svømmeopplæring ville være et steg i riktig retning, sier Christiansen til NTB.

De omkomne barna var norske statsborgere med foreldre fra Somalia. Eknes sier undersøkelser tyder på en signifikant forskjell i svømmeferdigheter mellom etnisk norske barn og barn av innvandrere. En av årsakene kan være at foreldrene ofte ikke kan svømme, sier Eknes.

- Ingen navngitte vitner Opprinnelige meldinger i går kveld gikk ut på at mellom 10 og 15 personer var vitne til hendelsen. Politiet sier i dag at det ikke er sikkert at disse personene så selve drukningen og hadde mulighet til å handle.

- Vi har per nå ingen navngitte vitner. Dette kan ha vært personer som kom til i ettertid, sier politiadvokat Bjarkø Helleland. Hun opplyser de ble varslet av en eldre søster som så hendelsen, og måtte løpe av gårde for å ringe etter hjelp.

Divisjonsleder Trond Lereng ved Stovner-politiet sier til Dagbladet at barna lå lenge under vann.

- Makkeren min hoppet ut, men fant dem ikke. Først da brannvesenet kom med dykkere fant de dem på fire meters dyp. De lå minst en halvtime i vannet, sier Lereng.

Politiet har ingen mistanker om at noe kriminelt skal ha skjedd, men sier det vil bli foretatt en rutinemessig obduksjon av guttene i løpet av dagen.

Oppretter krisetelefon Grorud bydel har nå opprettet en krisetelefon for alle med behov for å prate om den tragiske ulykken. Nummeret er 912 43 844.

I tillegg er et kriseteam samlet på Svarttjern skole fra klokka 10, og tar gjerne imot publikum som ønsker noen å prate med, opplyser inforådgiver Henrik Mevold i bydelen til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!