- Halvparten av norske skolebarn kan ikke svømme

I går druknet brødrepar (9 og 12) i Oslo. Norges svømmeforbund slakter svømmeopplæringen i skolene.

BRØDRE DØDE: To gutter (9 og 12) druknet i går i Svarttjern på Romsås i Oslo. Guttene skulle bade, men kunne ikke svømme. Per Rune Eknes, president i Norges svømmeforbund, etterlyser bedre opplæring i skolen. Foto: Morten Holm/SCANPIX
BRØDRE DØDE: To gutter (9 og 12) druknet i går i Svarttjern på Romsås i Oslo. Guttene skulle bade, men kunne ikke svømme. Per Rune Eknes, president i Norges svømmeforbund, etterlyser bedre opplæring i skolen. Foto: Morten Holm/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): To gutter på 9 og 12 år druknet i går i Svarttjern på Romsås i Oslo. Politiet anser saken for å være en tragisk ulykke, og sier årsaken var at ingen av guttene kunne svømme.

- Guttene skal ha spilt fotball og blitt varme. De gikk ned til vannet for å bade, havnet på dypet og druknet. Ingen av guttene kunne svømme, sier politiadvokat Tina Bjarkø Helleland ved volds- og sedelighetsavsnittet til Dagbladet.

Slakter svømmeopplæring Per Rune Eknes, president i Norges svømmeforbund, betegner ulykken som forferdelig. En undersøkelse utført av svømmeforbundet og Redningsselskapet i 2009 viser at så mange som halvparten av norske skolebarn i femteklasse ikke kan svømme. Norge ligger på toppen drukningsulykker, sier han.

Svømmepresidenten slakter opplæringen skolene har krav om å gjennomføre. Han mener mange dødsfall, særlig blant badende barn, kunne blitt unngått.

- Skolene neglisjerer svømmeundervisningen fullstendig. Det blir mer et kostnadsspørsmål enn ferdighetsspørsmål; vi er ikke et forebyggingsland, men et reparasjonsland. Tanken er at «det går bra så lenge det går bra», sier Eknes til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer